1 fokkal kevesebb

Kihívás

Egy fokkal lejjebb tekerem a fűtést/feljebb a légkondit.

Eredmény

Megspórolok 10-15 ezer forintot.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Megtakarítanánk Veszprém három éves fűtésre valóját és a veszprémiek jó felének éves áramfogyasztását.

Adatok


1.6 kg CO2
6.1 kWh
25 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

81.6 kg CO2
311.1 kWh

Sokat fűtünk

Magyarország összes üvegházhatású gáz kibocsátásának háromnegyed része az energiatermeléshez kapcsolódik, az energia legnagyobb fogyasztója pedig a háztartási szektor: az összes energia 40%-át a háztartások fogyasztják el (többet, mint az ipar, a közlekedés és a mezőgazdaság együttvéve). Így a lakossági energiafogyasztás adja az összes hazai széndioxid-kibocsátás mintegy 30%-át.

Fűtésre pedig átlagosan az összes elfogyasztott energia (háztartásonként mintegy 17 ezer kilowattóra, összesen pedig mintegy 49 terawattóra) háromnegyedét fordítjuk. Ez meglehetősen sok: körülbelül 30%-kal fűtünk többet, mint a nyugat-európai országok lakosai.

Ebben persze benne vannak elavult fűtőtesteink éppúgy, mint rossz nyílászáróink és szigeteletlen házfalaink, de az is, hogy pazarlóan fűtünk: egy átlagos magyar háztartásban jóval melegebb van, mint például egy svédben.

Pedig ha lejjebb tekerjük a termosztátot, akár már 1°C fokkal, az még nem nagy különbség, viszont már 5%-os megtakarítás is elérhető mind a fűtési energiaigényt, mind pedig a fűtéssel járó környezetterhelést (pl. a légszennyező anyagok kibocsátását) illetően.

Sokat hűtünk

Sajnos arról egyelőre nincs hivatalos adat, hogy hány háztartásban használnak rendszeresen légkondicionáló berendezést, és ennek mekkora az energiaköltsége, de egy 2010. nyarán végzett felmérés sejteti a nagyságrendet: a 18-64 évesek közül minden második a munkahelyén vagy az iskolában, minden negyedik pedig otthon is használ klímaberendezést.

És akkor nem számoltunk még a kereskedelemmel, hivatalokkal, közintézményekkel: ma már szinte nincs is olyan bolt vagy iroda, ahol ne lenne légkondi. (Tisztelet a kivételnek!)

Pedig a klíma a háztartások egyik legnagyobb energiafalója: ha nem is használjuk egész évben, a teljesítménye a villanybojlerével és a hűtőszekrényével vetekszik: egy átlagos klímaberendezés nyáron hozzávetőlegesen 250-300kWh-val növeli a fogyasztást havonként.

Ezzel szemben egy folyamatosan üzemben lévő hűtőszekrény egész évi fogyasztása ennyi.

Persze ma már a légkondik között is vannak energiatakarékos modellek. Olyanokat is kapni, amelyek óránkénti felvett energiamennyisége 500-600 watt körül mozog. De napi nyolc órában járatva őket még így is 174 kilowattóra a fogyasztásuk egy hónapban.

Egy szó mint száz, a légkondicionálók alaposan zabálják az áramot, a nyári kánikulák idején meg is nő miattuk az energiafogyasztás: az utóbbi évek tendenciájának megfelelően (hála a klímabiznisz sikereinek) nyáron lassan ugyannyi áramot fogyasztunk, mint télen.

Pedig ha a légkondikat a kinti hőmérséklethez csak egyetlen fokkal közelebb állítjuk, akkor bár még nem adtuk a komfortunkat sokkal alább, már 5-10%-os megtakarítást érünk el mind a felhasznált energiamennyiség, mind pedig az energia előállításával járó környezetterhelés terén (gondolva itt elsősorban a villamos energia előállításához kapcsolódó üvegházhatású gáz kibocsátásra).

De akkor…

Nem, nem fogsz sem megfagyni, sem megsülni. Az, hogy mennyire fázunk, vagy mennyire van melegünk, szubjektív tényezőktől is függ, jelesül attól, milyen a hőérzetünk.

A hőérzet pedig nagyon sok mindentől függ, a tényleges léghőmérsékleten kívül például még

  • attól, hogy milyen tevékenységet végzünk, és milyen lelkiállapotban vagyunk;
  • milyen ruha van rajtunk;
  • mit ettünk és ittunk;
  • a beltéri levegő hőmérsékleti rétegzettségétől (hideg lent, meleg fent);
  • attól, hogy van-e légáramlás (pl. légkeverés, huzat) a helyiségben;
  • vagy épp a levegő relatív páratartalmától, elhasználódottságától és kémiai összetételétől (pl. mekkora a széndioxid-szint).

Mindezek mellett a dolog pszichés is: képesek vagyunk elfogadni és megbarátkozni a gondolattal, hogy télen hideg van, nyáron pedig meleg? Próbáld meg, hogy változtatsz a hozzáállásodon, lejjebb adod az igényeidet, és megpróbálsz egy kicsit a körülményekhez igazodni.

Ha ez megvan, egyszerűen állítsd be a hőfokszabályzót: télen egy fokkal lejjebb, nyáron egy fokkal a külső hőmérséklethez közelebb.

További ötletekért

Mit érsz el vele?

Miközben a komfortod gyakorlatilag nem kerül veszélybe, az energiaszámládon alaposan spórolhatsz:

  • fűtés esetén egy átlagos háztartás esetén körülbelül 650 kilowattóra energia (kb. 68 köbméter gáz),
  • a klíma esetén pedig még óvatos becslés esetén is (3 hónap klímás időszakkal, napi 8 óra üzemmel és 800-1000 watt felvett energiával számolva) 40-50 kilowatóra villamosáram

takarítható meg.

Utóbbi egyénre vetítve talán bagatellnek tűnik, hiszen a megtakarítás 2000-2500 forint mindössze. Ha viszont minden érintett háztartás így tenne (elfogadva, hogy minden negyedikben van klíma), akkor mintegy 43 gigawatt energia lenne megspórolható pusztán egyetlen fok elengedésével és csak a háztartásokban. Ez 38 ezer fő egész éves villamos áram szükséglete.

Ennél viszont sokkal tetemesebb a fűtés révén megtakarított közel 2,5 terawattóra energia, ami pedig 192 ezer háztartás teljes évi fűtésigénye -- ez az energia mennyiség fedezné Veszprém jó három éves fűtésigényét.

Ráadásul ha egy kicsit hűvösebb vagy otthon, nem tunyulsz el, nyáron pedig kevésbé terheled a szervezetedet a kinti és a benti hőmérséklet különbségével.

Luca képe
Luca
1 év

Nagyon fázós típus vagyok, de észre sem vettem, hogy lejjebb tekertük a radiátorokat. Sőt, sikerült eljutnom odáig, hogy napközben többször is kikapcsolom teljesen a fűtést, és hosszú-hosszú órákig kitart az a meleg, ami előtte volt. Persze egy meleg, gőzölgő tea vagy kakaó, egy puha takaró, egy meleg pulcsi csodákra képes. :-)

Bár kicsit tartottam tőle, bevallom, nem is volt nehéz feladat teljesíteni ezt a kihívást, a lényeg a tudatosság, hogy az ember odafigyeljen apró, jelentéktelennek tűnő dolgokra, amelyek rengeteget számítanak, mégis lebecsülik őket, és maga az igény, hogy az embereknek legyen igénye erre a tudatosságra.

Andrea Balogh képe
Andrea Balogh
5 év

Sparheltet vettünk nemrég! sütök, főzök, melegítek egy öl fával amit az erdőben gyűjtünk, tehát még csak ki sem vágjuk a fát!

micimacko