Ablakszigetelés

Kihívás

Szigetelem az ablakokat.

Eredmény

Megspórolom a fűtésszámlám akár 10%-át.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Közel 300 ezer háztartás egyéves energiaigényét tudnánk megspórolni.

Adatok


545 kg CO2
1275 kWh
40 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

7630 kg CO2
17850 kWh

Az utcát fűtjük, az éghajlatot melegítjük

Az energiatermeléshez kapcsolódik Magyarország összes üvegházhatású gáz kibocsátásának háromnegyede. Az energia legnagyobb fogyasztója pedig a háztartási szektor: az összes energia 40%-át a háztartások fogyasztják el (többet, mint az ipar, a közlekedés és a mezőgazdaság együttvéve). Így a lakossági energiafogyasztás adja az összes hazai széndioxid-kibocsátás mintegy 30%-át.

Otthonainkban átlagosan az összes elfogyasztott energia (háztartásonként mintegy 17 ezer kilowattóra, összesen pedig mintegy 49 terawattóra) háromnegyedét fordítjuk fűtésre.

Tekintve azonban, hogy a lakóépületek 75%-a – többek között épp a rossz állapotú vagy nem megfelelő nyílászárók miatt – igen rossz energiahatékonysági mutatókkal bír, ennek az energiának nagy részével az utcát, a felesleges (nagyrészt továbbra is fosszilis energiahordozókra épülő) energiatermeléssel pedig az éghajlatot fűtjük.

A nyílászárókon 10–25%-os egy átlagos lakás vagy ház hővesztesége,

  • egyrészt mivel az ablakszárnyak nem zárnak tökéletesen, köztük és a keret között rések vannak, amelyeken szabadon és intenzíven áramlik a levegő;
  • másrészt mert az üvegezés és a keretszerkezet maga is bír valamekkora hővezető képességgel.

Ez azt jelenti, hogy minden 100 forintból, amit fűtésre fordítunk, akár 25-öt kapásból kiengedünk az utcára!

Míg az így elvesztett forintok miatt húzzuk a szánkat, gondoljunk arra is, hogy milyen környezetterheléssel járt ennek a fűtési energiának az előállítása. Mivel az energia továbbra is nagyrészt fosszilis energiahordozókból származik, az utcát nem csak direkt, hanem áttételesen is fűtjük, hiszen ezek elégetésével nagy mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe (és még egy csomó további szennyezőanyag, amit oldalakon keresztül lehetne részletezni).

Megoldás: ablakcsere…

Természetesen az ablakokon átmenő hőáramlás több mindentől függ (így a keret résmentes záródásától; a keret, az üveg, illetve üvegrétegek közötti rések hővezetésétől stb.). Míg az 1990-es évek előtt beszerelt ablakokra 3,5-es U-érték jellemző (az U-érték az anyag – itt az ablak – egységnyi felületén átáramló hőátvitel, illetve hőveszteség mértékét mutatja), addig a manapság beszerelt kettős üvegezésű ablakoknál ez az érték 1,3-1,5.

Sőt, kaphatóak már hármas üvegezésű, alacsony hővezető képességű gázzal töltött ablakok is, amelyek hőátvitele 0,9-1 W/m2K. A jelenleg a csúcstechnológiát jelentő alacsony sugárzóképességű ablakok U-értéke 0,7 alatti.

Nyílászáró-cserével tehát 60-80%-os javulást is elérhetünk. De még óvatos becsléssel is, ha csupán 17%-os kiinduló veszteséggel számolunk, amin 60%-ot tudunk javítani, akkor is mintegy 10%-kal előbbre vagyunk.

Ez egy átlagos háztartás esetében ez mintegy 15 ezer forintot jelent évente.

Persze az ablakcsere nem olcsó mulatság: egy dupla rétegű műanyag ablak 30 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig szinte a csillagos ég. Jóllehet a beruházás belátható időn (10-20 éven) belül megtérül, a bekerülési költség igényes anyagok és megoldások esetén magas lehet.

Fontos, hogy nyílászárót csak tokostul érdemes cserélni, ami nem csak költségekkel, de a kőműves munka járulékos kellemetlenségeivel is jár (zaj, kosz stb.). Ráadásul, ha homlokzati szigetelés is szerepel a felújítási tervben, először a nyílászárókat érdemes kicserélni – utólag ugyanis ez már csak plusz macerával lehetséges.

…vagy ablak szigetelés

Köztes megoldás lehet az ablakszigetelés, különösen nagyon elöregedett nyílászárók esetében, ahol szinte érezni a huzatot. A szigetelés már önmagában is képes 10-20%-ot javítani a helyzeten: az U-érték – az ablak minőségétől függően – akár 0,5-2 értéket is csökkenhet, a belső hőmérséklet ugyanolyan szintű fűtés mellett 3-4°C-ot is nőhet.

Ez az összes hőveszteségre vetítve azt jelenti, hogy a 17%-os átlag veszteséget sikerülhet letornázni akár 10%-ra is. Azaz optimális esetben fűtésszámlánk akár 10%-a is megspórolható.

A szigetelés ráadásul az ablakcseréhez képest olcsó, főleg, hogy magunk is elvégezhetjük (megvetemedett ablakok esetén persze érdemes előtte asztalos munkát igénybe venni).

Nem kell hozzá más, mint egy szabadnap, pár ügyes kéz, egy bérelt marógép és a megfelelő hosszúságú szigetelőszalag. A kellékeket beszerezheted több magyar civil szervezetnél is, a hogyant illetően pedig nézd meg az Energia Klub oktatófilmjét.

Ilyen esetben a beruházás még egy nagyobb, világos lakás esetén sem több 30-50 ezer forintnál, ami akár már 2-3 év alatt is megtérülhet.

Mind a csere, mind a szigetelés további előnye, hogy jobban megszűrik a külvilág zaját, és a jobban záródó nyílászárók kevesebb port engednek a lakásba.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

3 éve volt teljes körű lakásfelújításom, akkor kicseréltettem az ablakokat és az ajtókat. A következő éves elszámolásnál egy csomó pénzt kaptam vissza a Gázművektől, és azóta is kevesebbet fizetek a korábbinál! :)

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

Mi 9 éve építkeztünk, már akkor fontos volt a szigetelés, az ablakjaink mind műanyag hőszigetelő ablakok amit beépítettünk.

Kiss Imelda képe
Kiss Imelda
6 év

No ez egy időszerű vállalás, közeledik a hűvös idő, nagy és sajnos nem tökéletesen záródó nyílászáróink vannak.
A jövő héten megejtjük a szigetelést! :o)))