Aktív kikapcsolódás

Kihívás

Idén nyáron legalább egy aktív programom lesz (kenutúra, bringatúra stb.).

Eredmény

Nagyobb lesz az életkedvem, a fizikai és szellemi teljesítőképességem.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lennénk, nem lenne annyi beszűkült ember.

Adatok


20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Kikapcsolódunk?

Egy 2010-es felmérés szerint 10-ből 8 magyar nem utazott sehova sem az előző év során, az emberek 54 százaléka pedig egyáltalán nem szokott üdülni. Azok, akik eljutnak nyaralni, a kikapcsolódásnak a passzívabb formáit keresik: legkedveltebb a strandolás, a napozás és a városnézés.

Az aktív pihenési formák ugyanakkor már kevésbé népszerűek: nyaralása során honfitársaink mindössze 14 százaléka túrázik, 7 százalék foglalkozik valamilyen vízi sporttal, 3 százaléka vízitúrázik és mindössze 4 százaléka kerékpártúrázik.

Pedig az időről-időre történő, a hétköznapok rutinját megtörő, hosszabb idejű aktív kikapcsolódás legalább olyan fontos szerepet játszik az ember mentális egészségének karbantartásában, mint a napi szintű lazítás.

Valóban ki kell kapcsolni, fel kell töltődni, el kell távolodni az otthoni és munkahelyi problémáktól – mindez pedig nem megy másként, mint hogy valami teljesen mást csináljunk, mint amit egyébként szoktunk. Nincs ebben semmi új: a hagyományos kultúrákban a több napos kötelező ünnepek, és még inkább a hosszabb zarándoklatok szolgálták ezt a célt.

A szabadság már önmagában is nagy dolog, azonban gyakori tapasztalat, hogy a semmittevéssel valójában csak még kimerültebb állapotba kerül az ember. Hiába alszik naphosszat, valójában nem piheni ki magát, rosszabb esetben fáradtabban tér vissza a nyaralásból, mint előtte volt. Ennek az oka az ingerszegénységben van: nem kap új impulzusokat, amelyek feltöltenék belső energiaforrásait.

Mozdulj!

Az aktív kikapcsolódás ezen tud segíteni. Ha valaki szabadságra menve nem az ellustulást választja, hanem valaminek az elérésén, megvalósításán, elsajátításán fáradozik, akkor az olyan, mint amikor kisütik az akkumulátort. Az aktív pihenés kikapcsolódás-katalizátor: segít abban, hogy valóban másra figyeljünk, s valóban el tudjunk szakadni a munkánktól, magunk mögött tudjuk hagyni a munkahelyi és mindennapos gondokat.

Ha a bicajtúrán letudjuk a távolságot, ha kiköt a hajó, ha megtanultuk az új tánclépéseket, ha megmásztuk a hegycsúcsot vagy ha kiástuk a romokat, akkor fog igazán új tartalommal gyarapodni az életünk, akkor kapunk új élményeket. Ilyenkor lesz a szabadság valóban „szent” idő, mint azt az angol „holiday” szó jelenti.

Lelki egészségünk, fizikai és szellemi frissességünk, teljesítőképességünk szempontjából nem mindegy, mivel töltjük a nyári vakációt, valóban kikapcsolódunk-e. A boldogságnak pedig ez is a része – ne legyünk egy abból a másfél millióból, aki szinte semmit nem tesz érte.

Mit tehetsz?

Ahhoz, hogy az aktív kikapcsolódást válasszuk, még különösebben sok pénz sem kell. Magyarország tele van jobbnál, jobb helyekkel és lehetőségekkel, nem kell messzire utazni, hogy új dolgokat fedezzünk fel. A lényeg, hogy a szabadságod idejére tűzz ki magad elé egy célt! Például

  • ezt és ezt az útvonalat bejárod akár gyalog, akár biciklivel, akár vonaton;
  • feltérképezed a környék összes öreg fáját;
  • minden nap túrázol harminc kilométert;
  • részt veszel valamilyen régészeti feltáráson kubikusként;
  • elmész egy biogazdaságba napszámosnak.

Mindehhez legfeljebb annyi pénz kell, amennyit egyébként is elköltenél, de ha önkéntesként mész valahova, az is lehet, hogy az útiköltségen túl fizetned sem kell semmiért sem.

A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, és ha nincs kedved önállóan lépni, akkor is meg lehet találni a lehetőségeket:

Mindegy mit, csak találj ki valamit!

Meglátod, azzal, hogy értelmesen, nem pusztán lazsálással és lófrálással töltöd a szabadságodat, azon túl, hogy kipihened magad, fel is töltődsz, új lendülettel tudod folytatni mindazt, amit legalább egy kis időre magad mögött hagytál.

levy87 képe
levy87
5 év

Hegyekbe megyek kirándulni

Kondas Valeria képe
Kondas Valeria
6 év

Biciklitúra

micimacko