Bojler vízkőmentesítés

Kihívás

Megtisztítom a villanybojler belsejét a vízkőtől.

Eredmény

Éves szinten megtakarítok 2-3 hónapnyi elektromos áramot és 300 kilónyi szén-dioxidtól kímélem meg a légkört.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Egy Szombathely méretű város teljes éves energiafelhasználását spórolnánk meg.

Adatok


302 kg CO2
700 kWh
15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Ezt a kihívást eddig 7 ember vállalta be

Összes megtakarítás

1812 kg CO2
4200 kWh

Mi az a vízkő?

A vízkő a csapvízben található oldott állapotú ásványi anyagok (pl. magnezit és mészkő) kiválásával és egymásra rakódásával keletkezik. A folyamat magasabb hőmérsékleten felgyorsul, ezért a vízkő leginkább a melegebb felületeken csapódik ki – a villanybojler esetében a víz felmelegítéséért felelős fűtőszálon. Amikor a vízkőréteg már elég vastagra hízott és nem bírja el a saját súlyát, rétegesen leválik, majd felhalmozódik a bojler alján.

Bár a vízkő képződésének mértéke egyaránt függ

  • a víz keménységétől,
  • a beállított hőfoktól
  • és a felmelegített víz mennyiségétől,

még

  • visszafogott melegvíz használat (napi 100 liter),
  • közepes (20 német keménységi) fokú vízkeménység,
  • és az optimálisnak mondható 60°C-os vízhőmérséklet

esetén is egy év alatt akár 3,5 kiló (!) vízkő is felhalmozódhat bojlerünkben.

Na és ha vízköves a bojlerem?

A vízkövesedés hatására szép lassan lecsökken a víztartály térfogata, azaz egyre kevesebb víz fér a bojlerbe. A legnagyobb probléma mégsem ez. Az igazán nagy gondot a vízkő hőszigetelő tulajdonsága okozza.

A vízkő ugyanis pompás szigetelőanyag, ami a villanybojler esetében a hőátadást akadályozza. Márpedig a villanybojler működése ezen alapul: a tartályába töltött vizet egy elektromos fűtőszál melegíti fel úgy, hogy a belé táplált elektromos áramot először hővé alakítja, majd átadja a felmelegítendő víznek.

Ha a vízkő rárakódik és rossz hővezető tulajdonságával szigeteli a fűtőszálat, az lassabban, és összességében több energiát felvéve tudja csak a kívánt hőmérsékletre melegíteni a bojlerben lévő vizet.

Más szóval: ugyanazért az eredményért (például hogy kapjunk 120 liter 60 fokos vizet) bojlerünknek többet kell dolgoznia. Mivel a bojler teljesítménye állandó (pl. 1900 Wattos), nem tud több energiát felvenni azért, hogy a megszokott idő alatt melegítse fel a vizet. Hogy feladatát mégis ellássa, egyet tehet: ugyanezt az energia mennyiséget hosszabb időn keresztül veszi fel, hosszabb ideig fűt, s így éri el a kívánt hőfokot.

Mit vesztek, ha vízköves a bojlerem, és mit nyerek, ha megtisztítom?

Az elvízkövesedett bojler a hétköznapokon sok bosszúságnak forrása. Ha kifogyott belőle a melegvíz, tudjuk, igencsak sokat kell várni, míg végre valaki más is lezuhanyozhat. Na és aput sem hallgatja senki sem szívesen, aki túl kívánván lenni az esti mosogatáson, folyton melegvízért kiált.

Az igazi feketeleves azonban a villanyszámlával érkezik! Már egyetlen milliméter vízkő is 10%-kal rontja a felfűtés hatékonyságát. A tapasztalatok szerint azonban ennél sokkal jobban el vannak vízkövesedve készülékeink, amelyek átlagosan 30%-kal fogyasztanak több energiát a szükségesnél.

Ha rendszeresen megtisztítjuk a vízkőtől a bojlerünket, azzal

  • egy két fős háztartás
  • és napi 100 liter víz felmelegítése esetén
  • éves szinten

átlagosan mintegy 700 kilowattóra energiát tudunk megspórolni.

2008-ban a magyar háztartások mintegy 40%-a használt villanybojlert vízmelegítéshez (van, amelyik kettőt is – a fürdőszobában és a konyhában is). Ha mindegyikük gondoskodna a rendszeres vízkőmentesítésről, egy év alatt egy Szombathely méretű város teljes évi energiafogyasztása lenne megspórolható.

Végül, a vízkőmentesítés a karbantartás miatt is fontos: a vízkő akár tönkre is teheti a készüléket. A vízkővel borított fűtőszál ugyanis túlmelegszik, felforrósítja az öntvényeket, csatlakozókat, és tönkreteszi a tömítéseket. A szivárgó víz pedig szép lassan utat talál magának mindenhová: korrodálja a tartályt, megkárosítja az elektronikát, és a készülékünket máris cserélhetjük újabbra.

Hogyan távolíthatod el a bojlerből a vízkövet?

A vízkőmentesítést, ha van ilyesmiben jártasságod, magad is elvégezheted. Máskülönben inkább fordulj szakemberhez! Néhány rossz mozdulattal nem csak a készüléket teheted tönkre, de csúnyán leforrázhatod magad, és akár még az áram is megrázhat.

Mennyibe került a vízkőmentesítés? Megéri egyáltalán?

A vízkőmentesítés ára a bojler méretétől, a kicserélendő alkatrészek és a kiszállás díjától függően 6-20 ezer forint körül mozog. Érdemes az árakról minél több szerelőnél érdeklődni, és ez alapján választani.

Ha az ár elsőre talán soknak is tűnik, gondolj arra, hogy pár hónapon belül megtérül. Új készülék vásárlása előtt pedig ne feledd, időről időre azt is vízkőteleníteni kell majd!

Milyen gyakran érdemes nekifogni?

A szakemberek minimum két évente javasolják. Ha azonban lakóhelyeden a vezetékes víz kemény, érdemes ennél gyakrabban, akár évente is elvégezni a vízkőmentesítést.