Csapvíz

Kihívás

Nem veszek palackozott vizet ezen a héten.

Eredmény

Megspórolok egy csomó pénzt és környezetszennyezést.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

30 millió műanyag palackkal kevesebbet dobnánk ki.

Adatok


0.8 kg CO2
2 gm2
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

73.6 kg CO2
184 globál ha

Az éltető és gondterhelő víz

Vízre mindenképpen szüksége van szervezetünknek: egy felnőtt napi vízszükséglete testtömegétől függően 1,5-2,5 liter körül mozog (az ideális napi megivott vízmennyiség testtömegünk harmincad része). Enélkül élettani folyamataink nem működnek rendesen, fájni fog a fejünk, besűrűsödik a vérünk, rossz kedvünk lesz.

Van azonban más is, amitől egy felelősen gondolkodó fogyasztónak megfájdul a feje és elmegy a kedve: az a mérhetetlen környezetszennyezés, amit szomjoltásunk okoz. Egyre több palackozott vizet iszunk ugyanis, amit csomagolni és szállítani kell, jóllehet, legtöbbünk olyan szerencsés helyzetben van, hogy otthonában és közvetlen környezetében mindig elérhető a tiszta és friss ivóvíz.

Igények és szükségletek

A palackozott vizek sokfélék lehetnek: természetes ásványvíz, gyógyvíz, szóda, de még palackozott (és talán ásványi anyaggal dúsított) ivóvíz is.

A legnépszerűbb ezek közül az ásványvíz, amiből mi magyarok évente mintegy 100 litert iszunk fejenként. Húsz évvel ezelőtt még ennek az ötödét sem ittuk meg, és alighanem jogos a feltételezés: cseppet sem voltunk szomjasabbak.

Közben azonban a megfelelő marketingtechnikákkal szomjunkat keltették. Bár a sznobizmusra, hiszékenységre, kényszeres egészségféltésre és fényűzésre hajazó, akár több ezer forintos liter áron mért luxus vizek ugyan csak vékony szeletét alkotják a piacnak, annál szemléletesebben ábrázolják az a problémát, amivel szemben egyre nő a kritika és az ellenállás.

A palackozott ásványvíz napjaink egyik legoktalanabb terméke, amit ügyes és nem ritkán félrevezető marketingtechnikákkal adnak el nekünk, többek között arra a hamis állításra alapozva, hogy a csapvíz veszélyes. A mesterségesen létrehozott igény iskolapéldája ez, ami alapjában mond ellent a fenntarthatóság gondolatának.

Tényleg jobb?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és mások vízszolgáltatóktól független tesztjei is bizonyítják:

  • a csapvíz Magyarország döntő részén teljesen biztonságos;
  • az amúgy biztonságosnak vélt ásványvizek között előfordul, amelyik kevésbé az;
  • a palackozott vizek nagy részének minősége gyakorlatilag megegyezik a csapvizekével, tehát csak ámítás, hogy általánosan jobbak lennének (a csapvíz minősége nyilván településről településre változik).

Míg az ország egyes részein a csapvíz esetében elsősorban a magas arzéntartalom jelent problémát, ez meglepő módon még néhány ásványvízben is kimutatható, nem is kis mennyiségben.

Ezenkívül a palackozott vizek esetében szintén előfordul, hogy túl magas

  • az ásványianyag-tartalmuk, ami túlterheli a vesét és vesekő kiváláshoz vezet;
  • a fluoridtartalmuk, ami a csontokat sűrűvé, de gyengévé teszi, károsítja a vesét, az izomzat és az idegrendszer működésében pedig zavart okozhat;
  • nátriumion-tartalmuk, aminek a rendszeres fogyasztásának hatására túl magas lehet a vérnyomás.

A vezetékes ivóvízzel is lehetnek problémák, de ne dőljünk be az ásványvíz-biznisz által létrehozott mítosznak: az átlagos palackozott vizek a magyarországi csapvíz átlagához képest semmivel sem jobbak.

Drága

A palackozott vizek rettenetesen drágák is. A boltban kapható ásványvizek átlagára másfél literes palackonként 100 Ft, a menzán, vendéglőkben, büfében pedig átlagosan 150 Ft-ot fizetünk a fél literes kiszerelésűekért.

Ezzel szemben a magyar csapvíz ára átlagosan 60 fillér, a csatornadíjat is beleszámolva. Ha naponta megiszol otthon egy másfél literes üveggel és munkanapokon még naponta hozzáiszol a menzán vagy a büfében egy fél litereset, akkor egy hét alatt 1450 Ft-ot költesz palackozott vízre, míg ugyanennyi csapvízért 8 forintot se fizetnél. Majdnem kétszázszoros a különbség!

Környezetpusztító

A nagy mértékű ásványvíz-kitermelés először is egyre nagyobb mértékben terheli a természetes vízbázisokat. Világszerte gondot jelent a nagy üdítőipari cégek fokozott vízkivétele, aminek a következménye a legtöbb helyen a talajvízszint csökkenése, valamint a föld alatti készletek kimerítése.

Ezek ugyan idővel újratöltődhetnek, de mivel itt nem emberi léptékről van szó, nem biztos, hogy van időnk kivárni a dolgot. Nem kell messze mennünk, volt ilyen eset már Magyarországon is.

Ennél is szembetűnőbb azonban a palackozott vizek forgalmazásával járó szemetelés. Míg 20-30 évvel ezelőtt a műanyag palackok nem jelentettek óriási problémát, ma elég elsétálni egy holtághoz vagy egy ártérre, hogy megértsük, mi a probléma.

Betétdíjas rendszer híján ugyanis a palackok nagy része nemhogy a szelektív gyűjtőkbe nem jut el (a Magyarországon évente felhasznált másfél milliárd műanyag palacknak például csak 15%-át gyűjtjük szelektíven), de sokszor a szemetesig se. Valahol elkallódik útközben és nagyon szépen úszik a víz színén. De ha ki is dobjuk, mivel sokan még arra sem veszik a fáradtságot, hogy laposra tapossák vagy összezsugorítsák őket, a hulladéklerakókban meglehetősen sok levegőt is tárolunk velük, igencsak drágán.

A palackokat ráadásul elő is kell állítani. Legyen akár üveg, akár műanyag, ehhez alapanyagok és energia kell.

És akkor még nem érintettük a szállítási költségeket: szállítani kell a nyersanyagot a gyárba, a palackot a gyárból a palackozóba, a palackot a palackozóból a logisztikai központba, onnan a boltokba, onnan meg a vendéglátóhelyekre és háztartásokba.

Mindeközben a csapvíz pár szivattyú segítségével elcsordogál a vezetékekben, nem generál újabb közútforgalmat, nem szennyezi a levegőt, és még becsomagolni sem kell. Számítások szerint az átlagos ásványvíz előállításához, csomagolásához 2000-szer több energiára van szükség, mint a csapvízhez. 10.000 palack ásványvíz előállítása, szállítása és utána a hulladék kezelése pedig 6 tonna károsanyag kibocsátásával jár együtt.

Ha palackozott víz helyett a csapvizet választod, egy hét alatt már 12 palackot és 7 kiló károsanyag-kibocsátást spórolsz meg, amiből 0,2 kiló szén-dioxid jut minden egyes palackra!

Hogyan csináld?

Szerezz be magadnak egy tetszésed szerinti újratölthető flakont – a túraboltokban például szép választék kapható. Ha műanyagot veszel, figyelj rá, hogy BPA-mentes, biztonságos műanyagból készüljön.

Ezt a flakont töltsd meg minden reggel és vidd magaddal. Munkahelyeden, iskoládban, de úton-útfélen is újra tudod tölteni, szinte végtelenszer. Az ivókutak és gyógyforrások kereshető listáját megtalálod a Zöld Térképen – ha újat találsz, ne feledd el feltenni!

Ha hosszabb idő után először nyitod meg a csapot, mielőtt iszol, engedd ki egy kicsit. Így elkerülheted, hogy a hálózatban megülő pangó víz kerüljön a poharadba, ami olykor kellemetlen ízű és szagú lehet.

Ha erősen klóros a csapvized, mielőtt meginnád, pár percig hagyd kiszellőzni a pohárban, kancsóban.

Ha nem tudsz elszakadni a buborékos víztől, elő a kamrából az ott árválkodó szódásszifont: patront továbbra is lehet a legtöbb boltban kapni. Szintén választhatod a helyi szódás szikvizét, amit kisebb boltok forgalmaznak, visszaváltható palackban.

Vendéglőben, kávézóban ásványvíz helyett kérj csapvizet. Bár ennek teljesítése újabban már nem kötelező a vendéglátósok számára, egy magára valamit is adó helyen készséggel teljesíteni fogják kérésed.

Ne szegje a kedved semmi, gondolj arra, hogy Ausztráliában például egy egész városnak sikerült száműznie a palackozott vizet.

Kedvcsinálónak pedig nézd meg A palackozott víz történetét!

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

A csapvíz az egyetlen dolog, ami a szomjamat oltja, minek vennék pénzért mást? (Normális? Margit?)

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

Ritkán -évente 3-4 szer veszek palackos vizet, de a palackot nem dobom ki, mert abban viszem a munkahelyemre naponta a vizet, mert a"pesti" vizet meg sem tudnám inni. Az itthoni sokkal finomabb, én ezt szeretem.

Szultán képe
Szultán
7 év

A legpraktikusabb, ha az ember beszerez egy vízszűrő-kancsót

Szep Azelet képe
Szep Azelet
7 év

A csapvíz szűrése indokolatlan pénzkidobás és csak egy felesleges termékkel több van a birtokunkban: azt ígéri a legtöbb gyártó, hogy vízkőteleníti a vizet, azaz megszabadítja a kalciumtól! Pedig erre az ásványi anyagra a csontjainkanak, fogainknak szüksége van. A Tudatos Vásárlók Egyesülete pedig bevizsgáltatta Magyarországon a csapvizet, s tisztának találták.

Szep Azelet képe
Szep Azelet
7 év

A probléma a palackozott vizekkel többek között az, hogyha "megsüti" a nap a műanyag PET palackot, akkor káros anyagok (pl. lágyítószerek, stb.) kerülnek a vízbe. Ez pedig nem egészséges. Helyette igyunk kicsit kiszellőztetett csapvizet!

Éva Fazekas képe
Éva Fazekas
7 év

Ezt nem nehéz bevállalni, szűrt csapvizet iszunk.

micimacko