Ecet

Kihívás

Kipróbálom, hogy ecettel takarítok.

Eredmény

Meggyőződőm róla, hogy tényleg nem kell hozzá flancos tisztítószer, hogy tisztaság legyen otthon.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Elgondolkodhatnának a nagy tisztítószergyártók a profilváltásról.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Irtó tisztaság

Nálatok hányféle tisztító- és takarítószer van otthon? Tíz-húsz? Még annál is több? Nem lehetetlen! Ablaktisztító, WC-tisztító. Fertőtlenítő és vízkőoldó, univerzális és parkettára való, csempére kenhető és rozsdamentes felületet kímélő, antibakteriális és ecetes, rózsaszín és kék, citrus- és orchideaillatú... Ismerős?

Egy átlagos háztartásban húsz-harmincféle különböző doboz és flakon várja a bevetést, nem ritkán azoknak a reklámoknak a sugallatára, amelyek arról próbálnak meggyőzni minket, hogy csak velük lehet biztonságos az otthonunk.

Pedig, bár nem gondolnánk, veszélyeztetettségünk pont így az igazi. Tisztítószereink közül több (nézd csak meg) kimondottan is veszélyes, azaz még a csomagoláson is feltüntetik a ránk leselkedő veszélyeket.

Ezeken a veszélyeken túl (mérgezés, bőr irritáció stb.) van egy csomó rejtett veszély is, amikről a reklámok nem beszélnek. A környezetünkben levő és szervezetünkbe kerülő mesterséges vegyi anyagok nagy része nagy mértékben

  • rákkeltő;
  • gén- és magzatkárosító hatású;
  • megzavarja a hormonháztartást (hozzájárulva a modern társadalom elnőiesedéséhez);
  • rontja a szaporodási képességet;
  • károsítja az immunrendszert.

A vegyi anyagok döntő részéről valójában nincsenek megfelelő adatok, amelyek kizárnák egészségügyi kockázatosságukat. Sőt, tudományos becslések szerint a fejlett világban az összes megbetegedés akár 25%-áért is a vegyi anyagok lehetnek felelősek. Ezen nincs mit csodálkozni, ha tudjuk, egy átlagos ember naponta körülbelül 10 ezer szintetikus vegyi anyaggal találkozik, amelyekből sok az európai (köztük magyar) emberek véréből és szöveteiből is kimutatható.

A vegyszerek többsége ugyanis a csatornán lehúzva – lefolyón leeresztve, párolgásuk révén, a nem megfelelő hulladékkezelés révén a talajba és a talajvízbe mosódva, bejutva a felszíni vizekbe stb. először „csak” a környezetet szennyezik, előbb-utóbb azonban elsősorban a táplálékláncon, ivóvízen és a belélegzett levegőn keresztül visszakerülnek hozzánk-belénk.

És ne legyenek illúzióink: ehhez a tisztítószereknek nagyon is sok köze van. Az anyatej PCB tartalmáttöbbek között a háztartásban használt tisztítószerek is befolyásolják. (A PCB a poliklórozott bifenilek mintegy 200 vegyületét jelöli, amelyet perzisztens – azaz csak nagyon nehezen lebomló és a táplálékláncon keresztül az állatok és emberek zsírszöveteiben feldúsuló – szerves vegyületként ugyan betiltottak már, mégis, a hírhedt DDT-hez hasonlóan továbbra is kimutatható még a fiatalabb generációk véréből is).

Az is bizonyossá vált már, hogy a tisztítószerek gőzének rendszeres belégzése 70%-kal fokozza az asztma kialakulásának kockázatát.

Csípnek, marnak, irritálnak

A különféle vegyi tisztítószerek közös jellemzője, hogy irritálják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre.

A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes edénytisztító szerek erős savakat illetve lúgokat (nátrium- illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak a „kórokozók” elpusztítása érdekében. Ezek a szerek, azon túl, hogy szennyezik a környezetet, az egészségünknek se használnak – az egyes ilyen szerekben található benzol például rákkeltő.

De legalább ilyen veszélyes a triklór-etán (trichloroethane) és a perklór-etilén (perchloroethylene), amelyek padló- és szőnyegtisztító szerek gyakori összetevőiként irritálhatják a bőrt és a légzőszerveket. Ezek ráadásul felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben, míg a perklór-etilén lehetséges rákkeltő is.

Ugyancsak problémásak az üveg- és ablaktisztítók, amelyek gyakori összetevője például a glikol-alkil éter. Ez irritálja szemünket, torkunkat és orrunkat, rendszeres használata pedig károsíthatja a májat és a vesét, sőt tartós belélegzése halált is okozhat. A használatuk során felszabaduló gőzök tűzveszélyesek, és némelyikben megtalálható a dioxán (diethylene dioxide), amelynek rákkeltő tulajdonságot tulajdonítnak, sőt az erős méregként ismert metil-alkohol (methanol) is.

A fémtisztító szerek szintén problémásak. Gyakran tartalmaznak ugyanis ammóniumot, ami miatt használatuk során kellemetlen, mérgező és légzési nehézségeket kiváltó gázok is felszabadulhatnak.

Különösen agresszívek és károsak lehetnek a különböző fertőtlenítő- és fertőtlenítő hatású tisztítószerek, így például a WC-tisztítók vagy a savas vízkőoldók. Ezek nagy része klóralapú, nátrium-hipokloritot vagy más maró savakat tartalmaznak (pl. nátrium hidrogén szulfát, nátrium hidroklorid). Ezekre azért van szükség, mert a vizelet (amelyben oldhatatlan alkotóelemek vannak) nyomot hagyhat a WC-csészében, illetve mert a kemény vizeknél vízkő kialakulása (meszesedés) is előfordulhat.

A sav hatására felszabaduló gázok azonban ingerlő hatással vannak a szemre és bőrre. De a klór rögtön reakcióba lép a környezetében levő más szerves alkotóelemekkel is, amelyekkel együtt olyan mérgező és veszélyes keverék keletkezik, amiben jelen lehet a furán, dioxin és más toxikus vegyületek. Ezek a szerek nem ritkán klórozott fenolt (karbolsavat) is tartalmaznak, ami a légzési és vérkeringési rendszerre jelent veszélyt.

A WC-tisztítók emellett tartalmazhatnak

  • naftalént is, ami szintén irritálja a bőrt és a szemet, illetve tartós használat esetén máj-, vese- és idegrendszer-károsodást okozhat;
  • az erősen maró hatású, lenyelve akár halált is okozó, ezért fokozott kockázatot rejtő hypot;
  • és para-diklór-benzolt, ami szintén árthat az idegrendszernek, a májnak és a vesének, s amit ráadásul lehetséges rákkeltő anyagként is számon tartanak.

A baktériumölő tulajdonságukért ajnározott háztartási fertőtlenítő- és tisztítószerek ráadásul azért is veszélyesek, mert hozzájárulnak ahhoz, hogy nekik ellenálló, ún. rezisztens baktériumtörzsek alakuljanak ki. Másrészt sokszor tartalmaznak

  • triklozánt, ami felhalmozódik az ember szervezetében és lehetséges rákkeltő;
  • fenolt és krizolt, amelyek pedig bizonyítottan rákkeltőek, és már kis mennyiségben is hasmenést, hányingert okoznak, rendszeres használat esetén pedig károsítják a májat és a vesét.

A tisztítószerekhez gyakran adnak különböző mesterséges illatokat is. Az illatosított termékek azonban allergiát válthatnak ki, ami szintén egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a vegyipari termékek leggyakrabban petrolkémiai alapúak. Vagyis az olajiparból származnak, ezzel együtt pedig a geopolitikai viták, emberi jogok figyelmen kívül hagyása, víz- és légszennyezés, globális klímaváltozás problémái is társulnak hozzájuk. Termékeik megvásárlásával akaratunkon kívül is ezeket támogatjuk!

Végül pedig jön a hulladék: atisztítószeres flakonok veszélyes hulladéknak számítanak. Azaz, elvileg nem is lehetne őket csak úgy simán kidobni a kukába. Te tudtad ezt?

Az igazi univerzális tisztítószer: az ecet

Lakókörnyezetünk higiéniájának és tisztaságának biztosítására számos egészség- és környezetkímélő alternatíva van, amelyek közül messze az egyik legalapvetőbb és – a maga literenkénti 100-150 forintos árával – legolcsóbb az ecet. Ugyanis nem csak savanyításra és tartósításra használható, de takarításra is kiváló.

Mulatságos, hogy újabban még a drága takarítószereket is az ecet erejével reklámozzák – minek akkor hozzá a többi?

A biológiai erjesztésű ecet (vigyázat, ecetsavat a petrolkémiai ipar is gyárt) természetes vízkőoldó és fertőtlenítőszer (forró vízzel kombinálva még hatásosabb).

Szódabikarbónával keverve kiváló súroló- és általános tisztítószer, az ecetes víz – újságpapír kombináció pedig az ablakpucolás klasszikus, bevált kombinációja.

Ha igazán makacs foltokat akarsz eltávolítani, szükséged lehet még erős dörzsi szivacsra, némi kézi erőre és időre is – ezekkel azonban még az igazán makacs szennyeződések is eltávolíthatóak.

FONTOS azonban, hogy az ecet ugyan természetes sav, de ez nem jelenti azt, hogy veszélytelen is. Ha töményen került szembe vagy bőrre, veszélyes lehet. Bizonyos fémeket korrodál és számos (például a korábbi takarításból a felületen maradt) vegyi anyaggal könnyen reakcióba lép. Ilyenkor (de vízkőoldáskor is) irritáló hatású gázok fejlődhetnek, ezért kizárólag jól szellőztethető helyen szabad alkalmazni.

A biológiai ecet ugyanakkor könnyen oldódik vízben, nem tartalmaz szintetikus összetevőket, könnyen lebomlik, s mint ilyen, nem veszélyezteti különösebben a természetes élővilágot.

Kipróbálod?

Hogy lendületet vegyél, nézd meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének takarítós filmjét >>>

Claire1989 képe
Claire1989
5 év

Az ecet egy csodaszer, mint a már többen is leírtátok:)Én az ecettel párhuzamosan szódát is használok a takarításhoz a kettő együtt nagyon jó:) Azt nem láttam hogy írta e valaki, de szőnyeg tisztításra, valamint kárpit tisztításra is nagyon jó, ha ecetes vizes kefézel átdörzsöljük ezeket a dolgokat, mint ha új színben tündökölnének :) (akik bolha problémával küzdenek azok is próbálják ki, nálunk ez vált be a sok csodaszer helyet)

Lokodi Kinga képe
Lokodi Kinga
5 év

A citromsav higítva ugyanolyan jól tisztít mint az ecet, cserébe nem lesz ecetszagú a lakás.

Lokodi Kinga képe
Lokodi Kinga
5 év

A citromsav higítva ugyanolyan jól tisztít mint az ecet, cserébe nem lesz ecetszagú a lakás.

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

Az ecet (almaecet) nálam a textilöblítő, kis illot teszek bele, és vízzel felhígítom. Most is megy a mosógép.

Erika Benya képe
Erika Benya
5 év

Ma is használtam, mert beleégett az étel a lábasba, azt mostam ki vele és szódabikarbónával.

Pannusz képe
Pannusz
6 év

a munkatársaim nem akarták elhinni, hogy az ecetes víztől ilyen csillogó a hajam. ::) Öblítő helyett is ezt használom egy-két csepp illóolajjal, amit az évszakhoz igazítok.

Anett Sági képe
Anett Sági
6 év

Hát igazából nincs is mit hozzáfűzni ehhez a sok bölcs íráshoz. Szinte én is mindenre használom az ecetet, valóságos csodaszer!

csokisa képe
csokisa
6 év

...edény- és ruhaöblítés, ablakpucolás, és mindenféle takarítás...

bonnyka képe
bonnyka
6 év

Az ecet szerintem mindenre jó, sokat takarítok vele. Férjemmel viccelődtünk, hogy még a fogkövet is lehozná:)) KI NE PRÓBÁLJA SENKI, csak vicc volt:)) de tényleg sokmindenre ez a legjobb szer.

Raczko Tímea képe
Raczko Tímea
6 év

Nagyon sokszor használom, a fürdőszobában szinte kizárólag csak ezzel szoktam oldani a vízkövet. Szódabikarbónával még nem kevertem, de ki fogom próbálni.

Icus281 képe
Icus281
6 év

Évek óta ezzel takarítok, üveget, csempét, wc-t mindent. Még a szőnyegeimet is.

j_uccc képe
j_uccc
6 év

Régóta ezzel takarítok, imádom, csodát tesz :-) makacs szennyeződésre mosószódával együtt használom, lefolyó tisztítására pedig szódabikarbónával. Sokszor elcsábulnék 1-1 ökotisztítószer felé, de mindig meggyőzöm magam: az ecetnél olcsóbb nincs :-)

Melinda Ivanov-Kiss képe
Melinda Ivanov-Kiss
7 év

Én a konyhában a mosogatószer mellett használom, vágódeszkát, műanyag edényeket fertőtlenítek vele, a mosogatót és a csepegtetőt törlöm át vele. Beletöltöttem egy spriccelős tetejű flakonba, így a használata is egyszerű.

Nana képe
Nana
7 év

Nekem mindenre bevált az ecet.Akinek a "szaga" miatt okozna gondot, javasolnám a levendula illóolajat( belecsepegtetni a felmosó, súroló, öblítő vízbe+ecet).

Csilla képe
Csilla
7 év

Már régóta használom az ecetet, szerintem valódi csodaszer !

Gutmann Klára képe
Gutmann Klára
7 év

A fürdőkád lefolyójának tisztítására ajánlják és jól is működik- szódabikarbóna és ecet 1:1 arányban a peremre öntve.
Az almaecetet próbáltam hajjal, sampon helyett pedig 1 tojással is jól hajat lehet mosni - plusz egy-két csepp illóolaj, mert illatosnak is kell lenni. :-)

Panka73 képe
Panka73
7 év

és a hajnak gyönyörű fénye lesz tőle, ha az öblítő vízbe keverjük!

Panka73 képe
Panka73
7 év

Használom vízkőoldásra, de gyümölcs mosására is ajánlom.

Judit Holovecz képe
Judit Holovecz
7 év

Én már régóta használom az ecetet a háztartás tisztán tartására. Még a padló is szebb lesz, ha a vízbe ecetet teszek. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra

micimacko