Energiatakarékos izzó

Kihívás

A héten lecserélek három darab villanykörtét energiatakarékosra.

Eredmény

Megspórolnám egy pár cipő árát.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Három közepes méretű magyar város háztartási villamos energia fogyasztását takarítanánk meg.

Adatok


89 kg CO2
39 kWh
15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

7743 kg CO2
3393 kWh

Fűtő- vagy világítótest?

A hagyományos wolfram szálas izzókkal (a klasszikus villanykörtékkel) szembeni kritika alapja: fénnyé alakításkor az általuk felvett elektromos áram 95-98%-a hővé alakul, s mindössze 2-5%-a fénnyé. Több hőveszteséget termelnek tehát, mint hasznos fényt.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió 2009-től fokozatosan kivonja piacáról őket: számításai szerint ugyanis a hagyományos izzók mellőzésével évente 11 millió európai háztartás ellátásra elegendő villamos áram takarítható meg.

A legolcsóbb energia pedig az, amit nem kell előállítani, és egyben ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás is. Európai szinten 15 millió tonnával csökkenthető ilyen módon a széndioxid-kibocsátás.

Lehetőségek

Több lehetőséged is van a világítással kapcsolatos energia-megtakarításra, amennyiben izzót cserélsz. A hagyományos izzókat hatékonysági sorrendben a halogénizzók követik, amelyek a hagyományos izzók továbbfejlesztett változatai. Ugyanakkora fényerőnél a hagyományos izzókhoz képest 20-50%-al kevesebb elektromos áramot fogyasztanak, élettartamuk pedig mintegy kétszer hosszabb.

A következő lépcsőfok a kompakt fénycső, amely viszonylag elérhető áránál fogva és a korábbi évek intenzív kampányai miatt sokak számára jelentik az alternatívát.

Jó tudni róluk, hogy optimálisan csak bizonyos üzemhőmérséklet felett működnek, és bár sokról már azt állítják, hogy nem árt nekik a kapcsolgatás, a tapasztalatok szerint 3-6 ezer kapcsolás után mégis nagy az esély arra, hogy meghibásodnak. Mindezek miatt nem célszerű őket kültérre vagy olyan helységbe (például a kamrába) tenni, ahol gyakran kapcsoljuk fel és le a lámpát, és ahol nincs szükség hosszabb ideig tartó, folyamatos világításra.

A leghatékonyabb megoldást a fénykibocsátó diódák, egyszerűbb nevükön LED-ek jelentik. Ezek a hagyományos izzókhoz képest akár 90%-kal kevesebb energiát is fogyasztanak, élettartamuk pedig a hagyományos izzók ötven-százszorosa is lehet.

Mennyi tudok vele megtakarítani?

Egy hagyományos 60W-os izzó óránként 60 watt elektromos áramot használ és átlagos élettartama körülbelül 1000 üzemóra. Egy ennek megfelelő teljesítményű kompakt fénycső óránként csak 11 watt áramot fogyaszt, üzemideje pedig 8000 óra.

Ez nem csak azt jelenti, hogy az utóbbi működési ideje alatt a hagyományos izzó áramfogyasztására több mint ötszörös díjat fizetünk (47 Ft/kWh díjjal számolva a különbség 54 000 Ft), de azt is, hogy míg a kompakt fénycsőből egy darabot (kb. 2000 Ft), hagyományos izzóból nyolcat kell vásárolnunk (körülbelül 800 Ft-ért).

Azaz, ha a bekerülési és üzemeltetési költséget együttesen mérlegeljük, és napi 8 óra világítással számolunk, a mintegy két és fél év üzemidő alatt keletkező megtakarítás még így is 53 000 forint.

Ha feltételezzük, hogy egy háromszobás lakásban élő család 10 darab 60 wattos égővel oldotta meg eddig a világítást, amelyek átlagosan napi 5 órán át égettek, akkor az összes égő kicserélése esetén az égy évre vetített megtakarítás költsége jó 40 ezer forint.

De ha csak 3 darab körtét cserélnek is ki, az egy évben máris 89,43 kWh megtakarítását jelenti. Mai árakon számolva ez közel 13000 forint – egy pár cipő ára.

Ha minden háztartásban így tenne valaki, akkor országosan 340 gigawattóra elektromos áramot tudnánk egyetlen év alatt megtakarítani. Ez megfelel közel 162 ezer háztartás (nagyságrendileg ez Győr, Kecskemét és Szeged háztartásainak száma együttvéve) jelenlegi éves villamos áram fogyasztásának!

Vásárlás előtt

Először is, okosan gondolod végig, hol és milyen erősségű fényre van valóban szükség. Megszoktuk, hogy a hagyományos izzóknál a teljesítményt wattban (W) adják meg – eszerint tudjuk, hogy a nappali csillárjába 100, az ágy melletti olvasólámpába viszont csak 40 wattos izzóra van szükségünk.

Az energiatakarékos izzóknál azonban a teljesítmény ilyen jelölése félrevezető lehet, ezért újabban fel kell tüntetni a termékek fényáramát is, amit lumenben (lm) adnak meg. A 100 wattos égő 1300-1400, a 40 wattos 410-430 lumenes izzónak felel meg.

Számolni kell a technikai korlátokkal is. A kompakt fénycsövek többsége ugyanis például nem alkalmas a szabályozható fényerősségű foglalatokban való használatra – ezt külön információ jelzi a csomagoláson. A LED-es izzók között pedig még nem kapni nagyobb fényáramúakat – ebből a szempontból még a legjobbak teljesítménye sem lépi túl a hagyományos 60 wattos izzókét (kb. 700 lumen).

Végül: azt, hogy melyik megoldást választod, valószínűleg a pénztárcád szabja meg. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a hatékonyabb megoldás, bár pillanatnyilag drágább az egyszeri beruházás tekintetében, teljes élettartamára vetítve sokkal olcsóbb.

További információt és praktikus segítséget az izzóválasztáshoz az Európai Bizottság interaktív Fényforrás választó weboldalán kapsz.

 

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

Úgy látom ez is már eredendően fontos a családnak, mert energiatakarékos izzóink vannak. Ami meg kiég az már ledes.

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Jelenleg mindenhol kompakt van most otthon, de kiégési sorrendben szépen LED-esre lesznek cserélve.

Gab képe
Gab
7 év

Energiatakarékos izzó alatt általában hajlamosak vagyunk a kompakt fénycsöveket (CF) érteni. Pedig van más megoldás. A CF nagy hátránya, hogy csak a nagyon drága és minőségi darabokat érdemes venni. Oda célszerű ilyet használni ahol keveset kapcsolgatjuk és nagyon sokat használjuk. Remélem sohasem terjed el úgy mint a hagyományos izzó mert rendkívül sok mérgező anyagot tartalmaz, továbbá elektronikai hulladékot is. Fényerőszabályzása horror. Ahol sokat kapcsolgatjuk és kevés ideig kell, ott célszerű valamilyen halogén megoldást alkalmazni (kapható hagyományos izzó alakú is). Érdemes megnézni a modern elektromos gyújtású fénycsöveket is (nem vibrál és energiahatékony is).
Lényeg, hogy átmeneti időről beszélünk. Amíg a LED technológia kiforrja magát. A LED környezetbarát eddig a leghatékonyabb nem veszélyes hulladék. Jelenleg még nem költséghatékony a hagyományos fényforrásokkal szemben. Viszont a mobil fényforrásoknál már tarolt.

Csaba Kétszeri képe
Csaba Kétszeri
7 év

Jó tudni, hogy a használat során a régi CF izzók fénye lecsökken, ezért a sokat használt helyiségekben (konyha, nappali) érdemes őket újakra cserélni. A régi gyenge mehet oda, ahol nem kell annyi fény és a sok kapcsolgatás miatt 1-2 éven belül úgyis megadja magát (előszoba, wc), vagy ami még jobb: oda lehet adni ajándékba azoknak, akik még mindig hagyományos izzóval világítanak.

micimacko