Esővíz-gyűjtés

Kihívás

Elindítom otthon az esővíz-gyűjtést.

Eredmény

Egy év alatt 18 köbméter ivóvizet tudok kiváltani és a növényeimmel is jót teszek.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Annyi vizet gyűjtenénk össze, amennyivel 15-ször tölthetnénk újra a Tatai Öreg-tavat.

Adatok


7 kg CO2
18000 l
18 gm2
50 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

161 kg CO2
414000 l
414 globál ha

Mindenre ivóvizet?

Fejenként átlagosan napi 140 liter vizet használunk, amiből mindössze 3 liter az, amit szomjoltásra és főzésre fordítunk.

Lényegesen többet, jó 70 litert használunk olyan célokra, amelyekhez semmi nem indokolja, hogy a drága pénzen kitermelt és hozzánk szállított ivóvizet használjuk. A listát mennyiség alapján a WC-öblítés vezeti 45 literrel, de dobogós még a mosás 18 literrel és a locsolás-autómosás-takarítás triád 10-15 literrel. Ha valami igazán nagy pazarlás, ez az!

Főleg, mivel van valamink, amit nem használunk ki és nem értékelünk eléggé: a legszorosabb értelemben vett „égi áldást”.

Ráadásul esővel azért nem állunk olyan rosszul: az átlagos csapadékmennyiség 600-650 mm, ami azt jelenti, hogy minden négyzetméterre 600-650 liter, az ország területére viszont már évente mintegy 58 billió liter (58 kiloköbméter) víz hull évente. Különbségek persze vannak: míg az Alpokalján évente akár 900 liter csapadék jut 100 négyzetméterenként, a Dél-Alföldön jó, ha ötszáz.

Az esővíz előnyei

Az esővíz előnye mindenekelőtt az, hogy „kéznél” van, azaz kinyeréséhez, szállításához nem kell plusz energia, ráadásul ingyenes, nem kell érte vízdíjat fizetni.

Az esővíz minőségét tekintve

  • lágyabb, mint a vezetékes, ezért mosás és tisztítás esetén nincs szükség annyi mosószerre (ez egyaránt csökkenti a keletkező szennyvíz szennyezettségét és tisztítószerekre költött kiadásokat), mosógépben való felhasználáskor pedig nem válik ki belőle vízkő;
  • nincs klórral kezelve, így öntözéskor nem károsítja sem a növényeket, sem pedig a bőrödet.

Az esővíz begyűjtésének előnyeihez mindemellett hozzá járul (különösen a sűrű beépítésű, nagy felületeket lefedő, szilárd útburkolatokkal rendelkező, csatornázott városi és városias jellegű területeken) árvíz- és talajvédelmi szerepe is. Nagyarányú begyűjtés esetén ugyanis a lehulló csapadéknak legalább egy része nem kerül rögtön a csatornába és az elvezető árkokba, majd a szennyvíztisztító telepre vagy a folyókba. Így ezek terhelése csökken, az élővizek vízszintje pedig nem nő meg hirtelen, így csökken az ár- és belvízveszély.

Fontos azonban, hogy az összegyűjtött esővíz tisztítás nélkül nem feltétlenül biztonságos, különösen nem városi környezetben. Az összegyűjtött esővíz különböző egészségkárosító szennyezőanyagokat tartalmazhat, a tárolóban pedig feldúsulhat baktériumtartalma. Ezért alapesetben, további körültekintő intézkedések híján, ivásra, konyhai használatra és tisztálkodásra az esővíz nem ajánlott.

Mennyi víz gyűjthető be és honnan?

Esővizet begyűjteni gyakorlatilag bármilyen, megfelelő dőlésszögű, burkolt felületről lehet. Általában azonban az egyszerűség és a komolyabb szennyezések kivédése érdekében a tetőről érdemes igazán gyűjteni (de például palatetőkről és a bitumenes tetőkről az anyaguk miatt nem ajánlott az esővízgyűjtés).

A begyűjthető vízmennyiség egyaránt függ

  • a tető méretétől,
  • a tető fedésére használt anyagtól és
  • lakóhelyünk éves csapadékmennyiségétől.

Egy 120 négyzetméter tetőfelülettel bíró, cseréppel fedett ház esetében 600 mm-es éves csapadékátlag esetén közel 65 köbméter esővíz lenne összegyűjthető.

Hogyan gyűjthető az esővíz?

Esővízgyűjtő rendszerünk megtervezésekor a fentiek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy mire kívánjuk használni az összegyűjtött esővizet, és milyen lehetőségeink vannak a tárolásra.

A legegyszerűbb, ha az ereszcsatorna végéhez odaállítunk egy hordót, és abba gyűlik a víz. Kertészeti árudákban külön erre a célra kifejlesztett, különböző méretű, akár sorba is köthető, alsó részükön csappal ellátott tartályok is beszerezhetőek mérettől és kiviteltől függően (200 litertől 1 köbméterig) 10 ezer forintos körüli ártól.

Ezek előnye, hogy működtetésükhöz nem kell plusz energia, mindössze néha le kell ereszteni (ősszel, a fagy beállta előtt mindenképp) és kitisztítani őket. Viszont csak kültérben, öntözésre és tisztításra ajánlható vizük.

Kezdésnek azonban már ezek is megfelelőek. Tavasztól őszig esik le az éves csapadék kétharmada, azaz körülbelül 400 milliméter. Ha mindössze egy 50 négyzetméteres tetőfelületről van lehetőséged gyűjteni, már akkor is 18 köbméter vizet tudnál a vegetációs ciklusban összegyűjteni.

Ezt a vizet eztán minden további befektetés nélkül tudod locsolásra, kézi mosásra, takarításra, tisztításra használni. 18 köbméter víz pedig az átlagos 600 forint köbméterenkénti víz és csatorna díjjal számolva 11 ezer forint. Egy olcsóbb vízgyűjtő tartály ára tehát már egy öntöző szezon alatt megtérül. Ha ezt minden háztartás meg tudná csinálni, közel 70 millió köbméter esővizet tudnánk felhasználni.

Persze elképzelhetőek és kivitelezhetőek ennél sokkal nagyobb kapacitású, összetettebb rendszerek, amelyek már-már a teljes vízigényünk csapadékvízből való fedezését célozzák. Ilyen esetben komolyabb föld alatti vagy épületben elhelyezett tárolóra, szivattyúra, szűrőkre és tisztítóberendezésre is szükség lehet.

Egyes elemek kivitelezése még megoldható házilag, különböző anyagok, készülékek (például régi tartályok) újrahasznosításával, ám egy igazán összetett, sok esővizet hasznosítani képes rendszer akár több millió forintos tétel is lehet. Bár a beruházás ilyenkor a legnagyobb, a megspórolt víz is ilyen esetben a legjelentősebb.

Amin viszont nem érdemes spórolni, az a tervezéshez és üzembe helyezéshez értő szakember. Egy komolyabb esővíz-gyűjtő rendszernek ugyanis minden ész- és egyszerűsége ellenére is számos kritikus pontja van (megfelelő méretezés, a tároló optimális elhelyezése, a víz szűrése, egészségügyi kockázatok minimalizálása stb.), amelyeken könnyű elcsúszni.

Mazsoli képe
Mazsoli
7 év

Évek óta csináljuk,mi is hordóba gyűjtjük,de ezen alkalomból még több helyre teszek ki vödröket stb...hajrá;)

Nyitrai-Dobai Kriszta képe
Nyitrai-Dobai K...
7 év

Már évekóta nyáron 8db 150l-es hordóba, télen vedrekbe gyüjtjük a csapadékot, kertben a vetemény és a szobanövények is meghálálják.Már a párom édesanyjának is visszük kannákba mivel ő panelba lakik és nem tud gyüjteni viszont rengeteg virágja van :)

szedmakt képe
szedmakt
7 év

Tisztelt Ökofitnesz Tagok!
Esővizet tervezek gyűjteni cseréptetőről, 2db 1 m3-es tárolóba. Fagymentes időben szeretném a mosás és a wc vízellátást megoldani.
A tervem nem újkeletű, ezért nyomoztam ez ügyben és attól tartok, a vízmű megbüntet, ha a rendszert kiépítem. Nem is kell, hogy a használat során tetten érjenek, elég ha megtalálják az esővíz betápot.
Tud valaki segíteni, mik a pontos szabályok? Mert a fentieket a vízmű tájékoztatójából szűrtem le.
Köszönettel,
SzT

Johanna Ottlakán képe
Johanna Ottlakán
7 év

Kedves SzT!

Köszönjük a kérdést.
A jogi háttérnek megpróbáltunk utána járni, és az alábbiakat találtuk:
A vízgazdálkodási törvény értelmében az ingatlan tulajdonosának tulajdonában van az ingatlanra lehulló és az ott maradó csapadékvíz (1995. évi LVII. törvény 6.§ (4) bekezdés), tehát elvileg ez szabadon gyűjthető.
Ezt egy a KvVM honlapján is megtalálható hasznosítási útmutató is alátámasztja:
http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/oktatas/csaladihaz/folyekony_hul...
A vízmű tájékoztatója inkább az engedély nélküli vízvételezésre vonatkozott, azaz arra, ha valaki úgy köt rá a hálózatra, hogy nincsen engedélye, és nem fizet utána díjat.
Szép napot!
Ottlakán Johanna
TVE

micimacko