Fürdés helyett zuhany

Kihívás

Fürdeni szoktam, de a jövő hónapban maximum egyszer fogok fürdeni zuhanyzás helyett.

Eredmény

80 kilowattóra elektromos áramot és közel 2,5 köbméter vizet takarítok meg.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Egy hónap alatt egy Kis-Balatonnyi vízmennyiséget spórolnánk meg.

Adatok


30 kg CO2
1650 l
99 gm2
20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

3480 kg CO2
191400 l
11484 globál ha

Miért zuhanyozzak inkább, ha fürödhetek is?

Naponta átlagosan 140 liter vizet használunk otthon fejenként, amiből 40 liter jut fürdésre, zuhanyzásra.

Ha azt vesszük alapul, hogy a legtöbb fürdőkád 150-160 literes, egy átlagos fürdés során körülbelül 120 liter vizet használunk el (számolva a testünk által kiszorított vízzel is). Ha tehát minden nap fürdünk, akkor az átlagos vízhasználatnak máris a háromszorosát használjuk el.

Pedig érdemes lenne odafigyelni, mert a víz nagyon is véges. A Földön mindig ugyanannyi víz van: 1400 millió köbméter. Igen ám, de ennek 97,5%-a sós, az ember számára hasznosíthatatlan, és az édesvíz készletnek is kevesebb mint az 1%-a hasznosítható ivóvízként. Ha a világ minden vizét összeöntenék egy vödörbe, ebből az ember számára elérhető édesvíz mennyisége mindössze egy teáskanálnyi lenne!

Könnyű kiszámolni, hogy ha minden honfitársunk naponta egyszer kádban fürödne, akkor naponta 1,2 milliárd liter, azaz 1,2 millió köbméter, éves szinten viszont már 438 millió köbméter fürdővízben áztatnánk magunkat. Ez elég lenne, hogy újra töltsük vele a Fertő-tavat.

A fürdővízzel ráadásul rengeteg energiát is fogyasztunk. Ez két részből tevődik össze: éppúgy benne van a vízszolgáltatással járó energiafelhasználás (kitermelés, tisztítás, szállítás) és a víz felmelegítéséhez szükséges energiamennyiség (otthon mégsem szokás beülni egy kád hideg vízbe, a hűtőfürdőt pedig most inkább hagyjuk).

Hogy lássuk miről van szó: egy kád 38 fokos víz elkészítéséhez mintegy 4 kilowatt energia szükséges - ehhez gázbojler esetén közel fél köbméter földgáz elégetése szükséges. Ez fejenként egy évben máris 150, az egész népesség esetén viszont már másfél milliárd köbméter gázt jelent. Ekkora mennyiségű gáz elégetésével fejenként 266 kiló, együttesen azonban már 2,7 millió tonna szén-dioxiddal szennyezzük a légkört.

Na és ha zuhanyzunk?

Egy háromperces, takarékos zuhanyozáshoz még az átlagos zuhanyfejek esetében is bőségesen elegendő 40 liter víz – persze víztakarékos darabokkal ez akár tovább lenne felezhető.

Ha most nem akarunk, vagy nem tudunk ilyen szerelvényt vásárolni, a napi egy fürdést zuhanyzással kiváltva már akkor is megspóroljuk a szokásos víz- és a felmelegítéséhez szükséges energia kétharmadát.

Azaz, kis odafigyeléssel és önmegtartóztatással, minden további beruházás nélkül a következő hónapban megspórolhatunk

  • mintegy 2,5 köbméter vizet és
  • közel 80 kilowattóra elektromos áramot
  • vagy 10 köbméter gázt.

Ha mindenki így tenne Magyarországon, akkor ezzel a kis változtatással egy hónap alatt a Kis-Balaton vízmennyiségét tudnánk megspórolni!

balcsi78 képe
balcsi78
6 év

Azért, hogy a három perc tényleg három perc legyen, vettem az egyik drogériából egy homokórát, ami pont ennyi időt mér. Eredeti funkciója szerint a gyerekeknek segít játékos formában, hogy a fogmosásra szánt idő három perc legyen (mi egyébként arra is használjuk), de a zuhanyzás közben is hasznos, mert így biztosan nem lépjük túl az időkeretünket. A gyerekeket is könnyebb ránevelni mindkét tevékenységre, ha játszva tesszük ezt.

krisztina0823 képe
krisztina0823
6 év

Az egész családunk 5 fő, csak zuhanyzik.

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

A zuhanyozásnak is van egy hatékony formája, mégpedig ha a beszappanozás / tusfürdőzés folyamata alatt elzárjuk a vizet. Ezzel még több vizet lehet megspórolni, mint ha egyszerűen zuhanyozásra váltjuk a fürdőzést... :)

Anett Sági képe
Anett Sági
6 év

Nekünk zuhanyzó és kád is van, de már kizárólag csak a zuhanyt használjuk. Sőt, a zuhanytálcába teszem a felmosó vödröt és ami víz összegyűlik, azzal öblítjük a vécét.

Éva Breszkó képe
Éva Breszkó
7 év

Nálam csak zuhanyzó van, nem lesz nehéz :-)

Edit Márta Kissné Tóth képe
Edit Márta Kiss...
7 év

Évek óta így taszünk, az egész család.

Krisztina Fazekas képe
Krisztina Fazekas
7 év

Csak zuhanyzónk van ;). Szüleimnél havonta kb. 3x fürdök, de ezt akkor most lecsökkentem 1-re :)

Szilvia Bazsó képe
Szilvia Bazsó
7 év

Amióta a lányok születtek, kiszorultam a kádból :-) A bevállalás ezért nem is erre vonatkozik nálam, hanem hogy a nagyobbá növögetett leánykákat bevezetem a zuhanyzás rejtelmeibe. Egyelőre jól megy, nagyon szeretik, és hamar meg is vagyunk vele!

Andók Veronika képe
Andók Veronika
7 év

Szeretek zuhanyozni, masszírozós zuhanyfejünk van, isteni.

Sachia képe
Sachia
7 év

Zuhanyozni sokkal jobb. És időtakarékosabb is. ;)

Beáta Szigeti képe
Beáta Szigeti
7 év

Imádok havi 1x fürödni. Ami ritkán van, nagyon jól esik.

Lili Ng képe
Lili Ng
7 év

leszereltettük a kádat, már csak zuhanyzó van

Krisztina Nyolczas képe
Krisztina Nyolczas
7 év

Csak zuhanyzóm van :)

dzsoszi képe
dzsoszi
7 év

Víztakarékos zuhanyfejjel érdemes kombinálni a zuhanyzást.

micimacko