Gyaloglás

Kihívás

Ezen a héten legalább egyszer gyalog megyek munkába, iskolába.

Eredmény

Egyszerre óvom a környezetet és javítom az állóképességemet.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Kisebb autóforgalom, tisztább levegő, több élet.

Adatok


3 kg CO2
9 gm2
15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

249 kg CO2
747 globál ha

Gyaloglunk, de eleget?

A statisztikák szerint 2009-ben napi útjaink közel harmadát (31,6%-t) gyalog tettük meg, azt is tudjuk, hogy a lakosság jó ötöde még napi tíz percet sem gyalogol.

Ennek minden bizonnyal nagy szerepe van

  • a mozgáshiány által kiváltott rossz egészségügyi mutatókban (például, hogy a felnőtt korú lakosság többsége túlsúlyos vagy elhízott, valamint, hogy meglehetősen magas a stressz szint, aminek köszönhetően 6% körüli a rendszeresen altatót szedők aránya);
  • a közlekedéssel kapcsolatos környezeti problémákban;
  • a környezettől való nagyfokú elidegenedésben, ami hosszú távon alapjaiban ássa alá a jól működő közösségeket és teszi olyanná a településeket, amilyenek.

A gyaloglástól számos dolog rettenti el az embereket. Ám a probléma gyökere valahol ott van, hogy a gyaloglást túlságosan is természetes és magától értetődő dolognak vesszük. Már-már arról is elfeledkeztünk, hogy ez is csak egy közlekedési eszköz.

Közben viszont azt magától értetődőnek vesszük, hogy az utat különböző járművekkel tegyük meg, még akkor is, ha esetleg A és B pont között ugyanannyi idő alatt, rövidebb úton gyalog is eljuthatnánk.

Különösen elgondolkodtató, hogy a 15 év alatti korosztályba tartozókat jellemzően személygépkocsival viszik iskolába és óvodába. Nekik ez az alapvető minta. Mire felnőnek, szinte természetes lesz számukra, hogy az ember a dolgára csak autóval mehet.

Gyalogolni jó

Gyalogolni már önmagában is jó, de ezen kívül:

A gyaloglás egészségmegőrzés. Bár nem összetévesztendők a sportszerűen űzött gyaloglással, már a napi szintű séták és sietős-kilépős gyaloglások is fontosak az egészségmegőrzés szempontjából. Japán kutatók például a férfiak munkába járási szokásait vizsgálva arra jutottak, hogy akik munkahelyüket napi 20-25 perces sétával érték el, azok között 25%-kal csökkent a cukorbetegség kockázata. Egy másik kutatás pedig azt mutatta ki, hogy azoknál az idősebb embereknél, akik napi 1,5-2 kilométert gyalogoltak, a memóriaproblémák megjelenésének kockázata fele volt azokhoz képest, akik nem gyalogoltak, szürkeállományuk térfogata pedig nagyobb maradt.

A gyaloglás közösségépítő. Azzal, hogy emberek mozognak az utcán, garantálják a biztonságot. Egy járókelőkkel benépesített, váratlan helyzetekkel teli utcán a gazemberek nem dolgoznak szívesen. A gyaloglás ráadásul közelíti egymáshoz a különböző társadalmi csoportokat: együtt gyalogolnak fiatalok és idősek, gazdagok és szegények. Mindemellett a gyaloglás visszafogott tempója lehetőséget ad rá, hogy felfedezhetőek és megtalálhatóak legyenek egy-egy település jellemzői, így a gyalogosok nem idegenednek el saját környezetüktől.

A gyaloglás környezetvédelem. A gyaloglás nem jár számottevő károsanyag-kibocsátással (hacsak a gyalogos nem kezd el szemetelni). Mert bár az ember szén-dioxidot lélegez ki, ennek mennyisége elhanyagolható az autók és más belső égésű motorokkal meghajtott járművek kibocsátásához képest. Ha pedig autózás helyett választod a gyaloglást egy 5 kilométeres sétával 2 kilogramm szén-dioxidtól lehet mentesíteni a légkört – ez egy héten már 10-15 kiló, egy évben pedig már mintegy 5 tonna.

A gyaloglás politika. A gyaloglás végül azért is jó, mert, mint azt a szakértő is alátámasztja, ha sokan és rendszeresen, gyalogosként is élnek a számukra biztosított előnyökkel, illetve kikényszerítik ezeket, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszabb távon a városok tempója újra emberibb léptéket öltsön. A gyaloglás a legbékésebb, valóban erőszakmentes eszköz ahhoz, hogy az ember visszafoglalja a világot, ahonnan a gépek kissé kiszorították.

A gyaloglás gyors és olcsó. Városi környezetben gyalogolni sokszor gyorsabb is, mint autózni vagy tömegközlekedni: arra mész, amerre akarsz, lépcsők, egyirányú utcák, lezárt szakaszok és autómentes övezetek nem akadályozzák az előrejutást. Nem kell a buszra vagy villamosra várni, és parkolóhelyet sem kell keresni. Rövidebb távokon, vagy ha A pontból B-be csak kerülővel lehet eljutni, a gyaloglás a legelőnyösebb választás, amiért ráadásul még fizetni sem kell.

Hogyan csináld?

A gyalogláshoz nem kell semmi különös, mindössze évszakhoz illő öltözet és némi időráhagyás, hogy ne kelljen rohannod, de ne is késsél el. Fontos, hogy ha kedvet kapsz a gyalogláshoz, a jövőben mindig figyelj oda, hogy elég jó cipőt vegyél: olyat, ami kíméli a lábadat és ami kellően strapabíró is.

Mielőtt első alkalommal vágsz neki gyalog az útnak, nézd meg egy térképen, merre érdemes menni, van-e olyan forgalmi akadály, amit mindenképp figyelembe kell venned (pl. ha babakocsival próbálsz mozogni).

Ha fontosnak tartod a jó példát és a gyerekeid mellett más gyerekeket is beszerveznél az akcióba, szervezz iskolai lábbuszt! Beszéld meg a többi szülővel, hogy melyik nap ki lesz a sofőr és ki lesz a kalauz – mindig ketten kísérjétek a lurkókat. Találjátok ki az útvonalat és hogy mikor értek melyik megállóba.

Mire mész, ha gyalog mész?

A munkába/iskolába gyaloglás új dimenziót nyit majd az életedben. Lelassulsz egy kicsit, kiszellőzteted a fejedet. Ilyen módon növelheted munkád hatékonyságát és csökkentheted a stressz szintjét is. Felfedezed a környéket és szerzel egy csomó új benyomást, impulzust. Végül pedig jótékony hatással leszel a környezetedre is: életet viszel az utcákra, és részt veszel a közterek visszahódításában az ember számára.

Andrea Balogh képe
Andrea Balogh
5 év

Gyalogolok..ha olyanom van! Van hozzá egy négy hónapos hátizsákom! :D

Kondas Valeria képe
Kondas Valeria
6 év

Szerettek gyalogolni

zsuzsa0707 képe
zsuzsa0707
7 év

Minden nap gyalog megyek munkába és haza is-, ez napi 60 perc gyors gyaloglást jelent.