Háztáji

Kihívás

Csinálok egy konyhakertet, akár az ablakpárkányomon is!

Eredmény

Büszke leszek rá, hogy legalább részben gondoskodni tudok magamról.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Nagyobb lenne az élelmiszer-biztonság és -tudatosság, értelmesen töltenénk a szabadidőnket.

Adatok


17 kg CO2
167 gm2
20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

1360 kg CO2
13360 globál ha

A leghelyibb élelmiszer

A helyi termékek fogyasztásának fontosságáról már egy másik kihívásban részletesen írtunk. Ennél már csak egyféleképpen tudod még inkább javítani az élelmiszerekkel kapcsolatos környezeti teljesítményedet: ha kihasználod a lehetőségeidet, és Te magad termeled meg mindazt az élelmiszert, amit csak lehet.

Az okok ugyanazok:

 • az otthon termelt élelmiszereknek jóval kisebb a szállításból eredő környezetterhelése (mert pl. a vetőmagokat be kell szerezni – hacsak nem használsz saját szaporításúakat),
 • és nem kell őket csomagolni sem (legalábbis ez egyszerűen megoldható a már meglévő csomagolóanyagok és dobozok újrahasználatával); valamint
 • ritka, a termelésből már talán ki is szorult tájfajtákkal kísérletezhetsz, amivel támogatod a biológiai és mezőgazdasági sokféleséget.

A saját termést ráadásul

 • akkor szedheted le, amikor már biztos, hogy megérett (és ha fontos számodra, tekintettel tudsz lenni a Holdnaptárra is);
 • teljesen frissen tudod fogyasztani, a zöldségek olyan állapotában, amikor a legjobbak a beltartalmi értékeik (pl. vitamin- és antioxidáns tartalmuk);
 • biztonságos: tudod, hogy esetleg milyen növényvédő szereket használtál, amikor felütötte fejét a betegség.

Végül pedig, a saját termés és termelés

 • rendszerint még akkor is olcsóbb, mint a bolti vagy piaci, ha beleszámítod az idődet és a ráfordított költségeket (persze ne az olcsó hipermarketes tömegáruval hasonlítsd össze, hanem a jó minőségű, megbízható, esetleg minősített élelmiszerekkel – a „gazdaságos” termékekkel így is nehéz versenyre kelni);
 • boldogsággal fog eltölteni – annál nincs is talán nagyobb öröm, amikor konstatálod, hogy képes vagy (legalább részben) gondoskodni az élelmiszereid előállításáról, és amikor learatod (hát még amikor elfogyasztod!) a saját munkád gyümölcsét;
 • elsőrangú szabadidős foglalatosság is lehet.

Legyél Te is trendfordító!

Statisztikai adatok szerint a saját termelésű élelmiszerek fogyasztásának aránya 2000 és 2008 között közel 10%-kal csökkent. A tendencia csak 2009-ben fordult meg, feltételezhetően a pénzügyi világválság következtében, mivel sokan újra elkezdtek termelni kiskertjeikben, hogy így spóroljanak élelmiszer költségeiken.

Lehetünk azonban optimisták is: ezen a tendencián talán már az is meglátszik, hogy az otthoni termelés újra divatba jön, és sokan tudatosan törekednek élelmiszer-kilométereik csökkentésére. Legyél Te is köztük!

Hogyan?

A lehetőségei mindenkinek egyéniek, van, akinek egy egész kert áll a rendelkezésére, és van, akinek még egy erkély se. A cseréptől a veteményesig azonban sok minden elképzelhető és megvalósítható – nem kell hozzá más, mint némi elszántság, tájékozódás és persze sok-sok kísérletezés.

Ha van önálló kerted, ahol te vagy a főnök, nem kell mást tenned, mint beszerezni vagy megragadni a szükséges eszközöket (ásó, kapa stb.) és elkezdeni.

A kertészkedésről rengeteg szakkönyvet és internetes oldalt fogsz találni, különösebben még csak keresni sem kell őket. Szintén hasznos lehet kikérni tapasztaltabb kertészek tanácsait, vagy keresni egy tanfolyamot, amin sokat tanulhatsz a kertművelés fortélyairól.

Ha viszont a kert művelhetőségéért meg kell küzdeni néhány családtaggal, szomszéddal, akkor se csüggedj. Próbáld meg őket is bevonni! Nyugat-Európában egyre népszerűbb az otthoni kertészkedés már városi környezetben is – ha ott sikerült annyi embert „megfertőzni”, nálunk is sikerülni fog.

Bár lakásban több ötletességet igényel a dolog, a kertészkedés itt is elkezdhető.

Kezdheted például fűszernövényekkel, amelyek azon túl, hogy dekoratív voltuk miatt feldobják a környezeted, táplálkozástani szempontból is fontos szerepet játszhatnak (a petrezselyem, snidling, turbolya, kapor stb. nemcsak vitamin- és ásványi anyag források, de vértisztító, gyomorerősítő, baktériumellenes összetevőkben is gazdag növények, amelyek többek között a bőrmegújításban is hasznosak).

Ha pedig van legalább egy kisebb és legalább kicsit naposabb erkélyed, a fűszernövényeken túl is sok mindent termeszthetsz – például madársalátát, földiepret, paradicsomot.

Végül pedig van még egyszerűbb módja is az otthoni élelmiszertermelésnek: a csíráztatás.

Bár szakértők óvatosságra intenek, a csíra a megfelelő óvintézkedések betartásával különösen hasznos, számos kedvező élettani hatással bíró, egész évben elérhető táplálék, amit más élelmiszerekkel együtt és önmagában is jó fogyasztani.

A csíráztatás ráadásul olcsó is: megfelelő biomagvakat 500-1000 forintos áron kapni (egy-egy zacskó nagyon sokáig elég lesz, viszont fontos a bio, mert a hagyományos vetőmagokat elképzelhető, hogy előzetesen növényvédő szerrel kezelték); valamint kell még hozzá

 • egy befőttes üveg,
 • pár lap géz és
 • néhány befőttesgumi.

Hosszú távon érdemes lehet még beruházni egy máztalan, alul lukacsos csíráztatótálba – ilyet 1000-1500 forintos áron lehet kapni kézműves boltokban, -vásárokon.

A csíráztatás nagyon egyszerű – érdemes bevonni a gyerekeket is, akik különösen élvezni fogják a magvak gyors átalakulását.

Sok sikert!

Kiss Imelda képe
Kiss Imelda
6 év

Ezt is bátran vállaljuk, hiszen saját kis biokertünk van, saját építésű, döngölt földes pincével, mely mér tele van cukormentes, bio paradicsomlével, cukormentes lekvárokkal, lecsóval, savanyúságokkal... spájzolunk a télre, mert íztelen primőröket nagyon nem kedveljük.

krisztina0823 képe
krisztina0823
6 év

Falun élünk,tehát van konyhakertünk! Borsó, vöröshagyma, lilahagyma, gyöngyhagyma, sárgarépa, petrezselyem, uborka, paradicsom, paprika, zöldbab, földieper, málna, ribizli, meggy,körte, sárgabarack, szilva, szőlő terem benne.Raktam a fagyasztóba borsót,meggyet. Barack és málna-ribizli lekvárt, valamint földieper dzsemet főztem. Befőtt készült meggyből, körtéből, szilvából. Ma vettem őszibarackot és nektarin azt is berakom. Ketchupot is főztem.Paradicsomot anyukám szokott befőzni.Uborkából dobálós savanyúságot és vegyesvágottat készítettem. Sütöttem kenyeret két hete. Nagyon ízlett mindenkinek. Tönkölybúza, búzacsíra, napraforgómag és tökmag valamint lenmagolaj kellett hozzá.
A csíráztatást még nem próbáltam.

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Idén elég szép konyhakertet sikerült összehozni, fél kertet befogtam a feladatra, sok minden terem benne... jó érzés, hogy nem a zöldségesnél kell otthagyni sok száz forintot, hanem csak a kertbe kell kimenni, és vegyszermentes, ízletes zöldséget / gyümölcsöt tudok fogyasztani belőle (meg az egész család)... :)

Melinda Ivanov-Kiss képe
Melinda Ivanov-Kiss
6 év

Én már csíráztatok és nagyon szeretjük :) A kislányom múltkor visszaadta a túrórudit és azt mondta, hogy lucernacsírát kér :)

Zsuzsanna Rajczy képe
Zsuzsanna Rajczy
6 év

Meglátjuk. :) Nyáron már kísérleteztem egy-két dologgal, a többség túlélte. Csak szegény rozmaring nem, ő az ecetes kihívás áldozata. ("mi ez a pohár víz itt? áh mindegy,ráöntöm a növényre" -ecet volt...)

Zsuzsanna Rajczy képe
Zsuzsanna Rajczy
6 év

Étkezési célra árult lenmag nem ugyanolyan jó mint amit csíráztatásra adnak sokkal drágábban? :D

Posztós Zsuzsa képe
Posztós Zsuzsa
7 év

Dókáné Éváéknak gratulálok, nagyon jó ötlet! :) Mi a szüleinktől kaptunk használtra egy kis salátás kertet.

Dinnyés Álmos képe
Dinnyés Álmos
7 év

Eper, erdei szamóca, szilva, meggy, csereszny, szederfa, futószeder, petrezselyem, hagyma, sztívia, retek, articsóka

Erika Csanaky Brandlhoffer képe
Erika Csanaky B...
7 év

Nekünk csak miniatűr konyhakert fér bele az időnkbe és terünkbe, de semmivel sem összehasonlítható érzés reggel kiugrani a kertbe, hogy leszakítsak egy kis paprikát a reggelihez. :)

Hojsza Krisztina képe
Hojsza Krisztina
7 év

Nekünk van erkélyünk, így most két virágládába virághelyett paradicsompalántát ültetünk. Remélem lesz termésünk. Ha mást nem tapasztalatot szerzünk, miközben a gyerekeim megtanulnak egy növényről gondoskodni.

Dókáné Éva képe
Dókáné Éva
7 év

Mi a Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesületének lehetőségével éltünk, és többedmagunkkal művelünk egy kommuna/parcella kertet egy biogazdánál, mivel nincs saját kertünk és a párkány a már kicsinek bizonyult. Tanulságos, mulatságos, mozgalmas, érdekes és közösségi elfoglaltságot is biztosít a biotermények sokféleségén kívül. Keressetek Ti is a környéketeken ilyen "ingyenkertet"!