Helyi termelőtől

Kihívás

Felderítek a környékemen egy helyi termelőt, és közvetlenül tőle vásárolok.

Eredmény

Támogatom a helyi gazdaságot és társadalmat, miközben az átlagnál jobb minőségű táplálékhoz jutok.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Érdemes lenne gazdálkodni, és újra élettel telnének meg a vidéki települések.

Adatok


20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Nem helyi, nem közvetlen, nem jó

A jelenlegi kereskedelmi és élelmiszer-ellátási rendszerek világában a helyi termékek fogyasztása és a termelőktől közvetlenül való vásárlás alternatívát jelent a meghatározóvá vált, nem ritkán felelőtlen, minden környezeti és társadalmi tudatosságot nélkülöző vásárlási szokásokkal szemben.

A magyar kiskereskedelmet ugyanis már évek óta a beszerzéseiket leginkább központosított csatornákon keresztül bonyolító multinacionális cégekhez tartozó és nagy hálózatokba tömörülő kereskedelmi egységek dominálják: a magyar lakosság ilyen önkiszolgáló boltokban, hiper- és szupermarketekben, diszkontáruházakban költi el a legtöbb pénzt élelmiszerre.

Márpedig az ilyen boltokban a helyi és termelői termékek aránya még a legjobb esetben is csak minimális, sokkal inkább uniformalizált tömegtermékeket kapni, sokszor ki tudja honnan (mert ugye mit is jelent a „származási hely: EU”?). Ennek oka nem az, hogy a cégtulajdonosok gonosz módon ártani akarnának a magyar termelőknek.

A termelők eleve nem tudnak bejutni ezekbe az ellátórendszerekbe, mivel nem tudnak megfelelni azoknak a mennyiségi és minőségi feltételeknek, amelyek lehetővé tennék jelenlétüket. A nagy rendszereknek nagy mennyiségű és állandó minőségű termékekre van szükségük (pl. több tonna egyen méretű paradicsomra), amit a kis üzemméretű, fenntartható módon és léptékben termelő termelők nem tudnak önmagukban előállítani.

A másik legnagyobb probléma a beszállítók kereskedőkkel szembeni kiszolgáltatottsága. Ennek a problémakörnek része többek között az, hogy a kereskedelmi cégek a hálózatba jutásért különböző szolgáltatásokra hivatkozva eleve pénzt kérnek (pl. belistázás, reklámköltség), viszont az áruért sokszor csak jóval később fizetnek. A tőkehiányos kisgazdaságok ezek súlya alatt egyszerűen összeroppannak.

A termelők kereskedelemből való kiszorulásának azonban nagy ára van: visszaszorul maga a termelés is. Évek óta csökken például mind a tejelő tehenek, mind a hússertések, mind pedig az egyéni gazdaságok száma. Ezzel szükségszerűen nő az ország élelmiszer-behozatala, illetve -függése – nem csak más országoktól, de még inkább a multinacionális elosztó hálózatoktól.

Helyi

Pedig a helyi termékek fogyasztása nagyon fontos lenne (az 50-60 kilométeren belül termelt termékeket tekintjük helyinek).

Környezetvédelmi szempontból azért, mert

  • általuk kiküszöbölhető a szállítással járó környezetterhelés (pl. légszennyezés és üvegházhatású gázok kibocsátása);
  • nagyobb teret adnak a tájfajtáknak, ami hozzájárul a bio- és agrodiverzitáshoz;
  • nem, vagy legalábbis kevesebb csomagolóanyagot igényel szállításuk;
  • szállításukhoz általában nincs szükség tartósításra, sem hűtőkamionra, sem pedig mesterséges érlelésre;
  • a kis helyi gazdaságok óriási szerepet játszanak a tájfenntartásban.

Társadalmi szempontból pedig azért, mert vásárlásuk révén

  • a helyi munkalehetőségeket erősítjük, amivel esélyt adunk arra, hogy ne néptelenedjenek el a vidéki falvak, városok;
  • pénzünket helyi embereknek adjuk, akik nagyobb valószínűséggel költik el majd ugyancsak helyben pénzüket, mint ha azt egy nemzetközi tőkés társaságnak adnánk (a haszon tehát a saját közösségünket erősíti);
  • szűkebb közösségeinket erősítjük.

További előny végül, hogy a helyi termék azáltal, hogy nem kellett éretlenül leszedni a zöldséget-gyümölcsöt vagy épp becsomagolni félkészen a tejterméket a hosszadalmas szállítás és elosztás miatt, beltartalmi értékét tekintve jobb, azaz egészségesebb, és kevésbé van (illetve vagyunk) a tartósítás veszélyeinek is kitéve.

Közvetlen

Jóllehet, néha találni helyi termékeket egy-egy üzletben (a „társadalmi felelősségvállalás” és a „környezetvédelem” jegyében mutatóba még a legnagyobb hipermarketek is felállítanak egy-egy termelői pultot vagy polcot), a nagy hálózatok mindenkor a méretgazdaságosságra és a profit maximalizálására fognak törekedni.

Azaz, a termelő újra alárendelt szerepet kap, és az igazi haszon a kereskedőé lesz. Így a helyi termékek fogyasztásának az igazi alternatívája az, ha közvetlenül tőlük vásárlunk, legyen szó akár piacról, háztól-gazdaságtól való vásárlásról, vagy a közvetlen kereskedelem bármely más formájáról.

Optimális esetben ilyen módon mindenki jól jár: a termelő jobb árat kap a termékéért, a vásárló pedig talán olcsóbban jut a termékhez, mintha köztük lenne még egy közvetítő. Most csak a legutóbbi fél jár jól: átlagosan a termelői ár ötszörösét fizetjük a termékekért, miközben az átvételi árak sokszor a termelési költségeket sem fedezik, a vásárlók pedig nem ritkán csak igen drágán, a saját lehetőségeikhez képest drágán jutnak az élelmiszerekhez.

Ugyanakkor a közvetlen kereskedelem további nagy előnye a személyes ismeretség és a bizalom. Vásárlóként csak ilyen módon van valós lehetősége annak, hogy személyesen is meggyőződjünk a termelés körülményeiről, megismerkedjünk a termelő személyével.

Ez hosszú távon a termelőnek is fontos lehet, hiszen elvont és sokszor csak nagy áldozatok árán teljesíthető piaci követelmények helyett hús-vér fogyasztók valós igényeihez kell alkalmazkodnia, akiktől közvetlenül kap visszajelzéseket. Ha tehát valóban tudni akarod, mire költöd a pénzedet, vásárolj minél gyakrabban helyi termelőktől!

Hogyan?

Nézz utána a lehetőségeknek (a közvetlen kereskedelem különböző válfajait összegyűjtöttük itt), térképezd fel a környék helyi termelőit a Zöld Térkép és más termelői adatbázisok segítségével.

Ha kell, keress szövetségeseket – hiszen sokszor egyszerűbb, ha vásárlókört alakítotok és közösen vásároltok. Ha elégedett vagy velük, köteleződj el a termelőid mellett, és bíztass másokat is arra, vásároljanak tőlük!

Melinda Ivanov-Kiss képe
Melinda Ivanov-Kiss
6 év

Megalapítottuk a Fóti Kosár bevásárló Kört, így folyamatosan a helyi termelőket kutatom :)

Raczko Tímea képe
Raczko Tímea
6 év

Sikerült felderítenem a közeli piacon, a zöldséget havonta kétszer csak itt vásárolom!! Ugyanitt egy másik Pomázi termelőtől a mézet szoktam beszerezni :)

Katalin Péter képe
Katalin Péter
7 év

magamnak termelek zöldséget, amit nem permetezek, a bolti parizer, hogy lehet 6 hónapig fogyasztani akkor jár le a szavatossága, azért nem is eszem