Idénynövény

Kihívás

Ebben a hónapban igyekszem csak szezonális terményeket venni.

Eredmény

Nem teszem tönkre a Földet csak azért, mert olyat akarok enni, ami nálunk épp nem terem meg.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Jelentősen csökkenne az ország széndioxid-kibocsátása, miközben a magyar termelők több bevételhez jutnának.

Adatok


9 kg CO2
84 gm2
15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

1080 kg CO2
10080 globál ha

Bármit, bárhol, bármikor?

Jó dolgunkban azt sem tudjuk, mit teszünk, mit eszünk. Zöldsalátát kívánunk januárban? Földi epret decemberben? Padlizsánt áprilisban? A globalizált élelmiszerpiac segítségünkre siet: újabban – szinte – minden kapható a nagyobb és „jobb” szupermarketekben, élelmiszerboltokban, ami csak eszünkbe jut.

Ha úgy vesszük, nagy civilizációs és technológiai vívmány ez: nem csak az egzotikus déli gyümölcsöket szállítják hozzánk a világ másik feléről, amelyeket őseink sok esetben még csak hírből sem ismertek, hanem azokat a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyek egyébként nálunk is megteremnek, csak épp nem egész évben.

Sőt! Sokszor nem is kell feltétlenül a világ másik végéről beszerezni a salátát vagy paradicsomot, ha az még nem érik a kertekben. A mezőgazdaság akár arra is képes, hogy mesterséges körülmények között állítsa elő a termékeket.

Miért is ne? A mezőgazdasági, szállítási, logisztikai, csomagolási, tartósítási, mesterséges érlelési és egyéb kereskedelmi technológiák rendelkezésre állnak, és miközben óriási hasznot képesek generálni, közben velünk, fogyasztókkal még azt is el tudják elhitetni, hogy nekünk most nagyon jó, és nekünk most tényleg erre meg arra van szükségünk.

Egy valaminek azonban biztos nincs rá szüksége: ez pedig a Föld, illetve a természeti környezet. A globalizált és végletesen iparosított élelmiszertermelés ugyanis óriási terhet ró rá, és amint azt többek között korunk legnagyobb kihívása, a klímaváltozás jelzi, nem is tud vele feltétlenül megbirkózni.

Ha viszont valami nem jó a Földnek, és a természeti folyamatok eddigi rendje felborul, az nekünk, embereknek sem jó. Fennáll a veszélye annak, hogy a kényelmünket és vágyainkat szolgáló vívmányokért végül túl nagy árat fizetünk.

Ne keverd össze a szezont…!

A problémákat hajlamosak vagyunk sokszor a származási hely kérdésére visszavezetni. Mint azonban arra kutatók rámutatnak, nem elégséges önmagában ezt vizsgálni. Mert bár a helyi termékek fogyasztása nagyon fontos, lehet, hogy télen kevesebb környezetterheléssel jár spanyol paradicsomot enni, mint magyart, hiszen itt télen a klimatikus viszonyok miatt csak jóval nagyobb energia befektetéssel lehet azt megtermelni.

Valóban, de akkor már azt is mérlegeljük, kell-e télen – mondjuk – epret enni?

Az igazán felelős és környezettudatos gondolkodás figyelembe veszi a természet szabta korlátokat is. Minden évszaknak megvan a maga tápláléka – szüleink-nagyszüleink generációja számára ez még természetes volt.

Ha zöldséget-gyümölcsöt akarunk fogyasztani, ma sem kéne „össze-vissza” ennünk. Megvan rá a lehetőség, hogy kizárólag aktuális idénynövényeket fogyasszunk, vagy legalábbis olyanokat, amelyeket különösebb energia-befektetés nélkül, pincékben, vermekben télire is el lehet tárolni.

Az idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztásával

  • jelentősen mérsékelhető a zöldségek és gyümölcsök megtermeléséből és szállításából eredő környezetterhelés és természeti erőforrás használat (nem kell őket se távoli országokból ideszállítani, se melegházak fűtésére nincs szükség);
  • megelőzöl egy sor egészségügyi kockázatot: az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell különböző vegyszerekkel és fénnyel mesterségesen érlelni, de nem kell a hosszú szállítás és a határok átlépése miatt további növényvédő szerekkel kezelni, „fertőtleníteni”;
  • több tápanyaghoz és vitaminhoz jutsz, mivel a természetes körülmények között növekedett és beérés után leszedett zöldségben és gyümölcsben több van ezekből.

Hogy teljes képet kapj, melyik hónapban mi számít idénynövénynek Magyarországon, nézd meg a TudatosVásárló.hu idénynövény adatbázisát!

bonnyka képe
bonnyka
6 év

A téli eperhez annyit, hogy az a rengeteg vegyszer jut eszembe, és az a cikk, amit a tudatosvásárlón olvastam, hogy hol, milyen körülmények között termelik és mit "hagynak hátra" ezek a körülmények. Meg nem enném, de a családomnak se akarok rosszat.

Kirand képe
Kirand
7 év

Kedves Csilla ezt mondják a jógik és egy pár ezer éve.

Csilla képe
Csilla
7 év

Nem hiszek a véletlenekben. Ha ebbe az országba születtem, akkor azt kell ennem, amit ez az ország tud kínálni nekem.

micimacko