Kényeztetés

Kihívás

Elkényeztetek valakit, aki engem kényeztet.

Eredmény

Kinyilvánítom felé szeretetemet, megerősítem kapcsolatunkat; legalább egy kis időre félretolom a félelmeket és aggodalmakat.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Hosszabb lenne az átlagéletkor, kevesebb a depressziós és szívbeteg, de csökkennének a TB kiadásai is.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Ha nincs aki kényeztessen…

…akkor az igazán rossz – ezt aligha kell bizonygatni. De gondoltad volna, hogy a meghitt, egymást kényeztető kapcsolatok hiánya nem csak azért rossz, mert nélkülük az ember csak úgy van a világban, s egyre inkább befordul, hanem mert súlyos egészségügyi kockázatai is lehetnek?

Kimutatták például, hogy az időskorúak gyakori depressziójára a barátság még a testmozgásnál is jobb gyógyír lehet, de kutatók már arra is felhívták a figyelmet, hogy a rossz párkapcsolat nemcsak depressziót, hanem szívbetegséget is okozhat.

Egészségmegőrzés szerelmesen és barátságosan

Ugyanakkor kutatások szerint az erős kapcsolatokkal rendelkező emberek 50%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik nem kapnak ilyen jellegű támogatást. (A kockázat akkora, mintha elszívnának naponta 15 cigarettát, alkoholisták vagy elhízottak lennének.)

Sőt, a barátságon túl a szerelem csökkenti a magas vérnyomást, megszüntetni a depressziót és meggyorsítja a gyógyulás folyamatát is. A háttérben az érzelmi állapotunktól nem független vegyületek állnak: a szerelem érzésére az agyban dopamin és oxitocin termelődik. Míg az előbbi örömérzetet és motivációt kelt, utóbbi csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást, javítja a közérzetet és megemeli a fájdalom ingerküszöbét is.

Az érzelmi és szociális támogatás elengedhetetlen a lelki és testi egészséghez – érdemes tehát mind barátságba, mind szerelembe esni. Ehhez pedig mi máson keresztül vezetne az út, ha nem a kölcsönös kényeztetésen?

És nem kell rögtön messzemenő következtetéseket levonni, mit is jelent a „kényeztetés”. Elsősorban a tudat számít: ha a rendszeres és kölcsönös kényeztetés kedves, bíztató, odaforduló szavakban nyilvánul meg, már az is sokat jelenthet a számunkra, s megteremtheti a szeretet és barátság légkörét.

Érintés

A kutatók viszont arra is rámutattak, hogy a nem szexuális, törődő fizikai érintés (a másik kezének megfogása, ölelés, kedves simogatás, dögönyözés, masszírozás, átölelés, megérintve való ülés, fekvés, tévézés, evés stb.) szintén nagyon fontos. Ennek hatására ugyanis a szervezet oxitocin-szintje megnő, míg a stressz-indikátor amiláz szintje lecsökken.

Beszélgess, érints, bújj!

Úgyhogy ha szeretnénk tenni valamit a lesújtó népegészségügyi mutatók ellen (minden ötödik magyar polgárt súlyos mértékben fenyegeti a depresszió, vezető halálok szívinfarktus stb.), éljünk ezzel a természetes és olcsó antidepresszánssal!

Ne tagadjuk meg származásunkat: idézzük csak fel főemlős őseinket, milyen fontos szerepet tölt be életükben és közösségeikben a kurkászás. Tanuljunk tőlük, és szánjunk egy kis időt és figyelmet egymás kényeztetésére – akár szavakkal, akár figyelemmel, akár fizikai érintéssel.

Dóra Dulay képe
Dóra Dulay
4 év

én főztem neki finomat, ő is főzött nekem finomat.
Én megmasszíroztam, Ő megmaszírozott..
Én fürdő vizet engedtem neki, Ő fürdővizet engedett nekem.
Ez olyan jó.............

Letenyei Fanny képe
Letenyei Fanny
5 év

egy finom vacsi, egy forró fürdő, egy jó kis masszázs...nem is kell több :))

Erika Benya képe
Erika Benya
5 év

Ma is kényeztettem a férjemet és ő engem. étellel is.

Kató Anita képe
Kató Anita
6 év

<3

lendvaip képe
lendvaip
6 év

lételemem

toziko képe
toziko
6 év

masszázs, masszázs és masszázs :))))

Anita Bencze képe
Anita Bencze
7 év

a helyett, hogy gyorsétteremben ennétek, inkább főzz valami finomat a kedvesnek :)

wangniki képe
wangniki
6 év

főztem neki finomat, nagyon örült neki :) ezentúl minden hétvégén én fogok főzni a nagyi receptjei alapján :)

micimacko