Környezetbarát tisztítószerek

Kihívás

Minősített környezetbarát tisztítószert, mosószert vásárolok.

Eredmény

Takarításkor nemcsak tiszta, de egészséges is lesz a háztartásom.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Kevésbé szennyeznénk a környezetet szintetikus vegyi anyagokkal.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Átlagos tisztítószerek

Az átlagos boltokban kapható átlagos tisztító- és mosószerek számos problémát okozhatnak és okoznak is. A tisztítószeres aggályokról részletesen az ecettel kapcsolatos kihívásban írunk (tényleg, kipróbáltad már, hogy ecettel takarítasz?), úgyhogy itt csak összegezzük a legfőbb problémákat:

  • az átlagos tisztítószerek kimondva és kimondatlanul is veszélyesek – a kimondatlan veszélyek közé tartozik mindaz az egészségügyi kockázat, amit a vélhetően vagy már bizonyítottan rákkeltő, gén- és magzatkárosító hatású, hormonháztartást megzavaró, szaporodási képességet és immunrendszert károsító, több esetben a szervezetben fel is halmozódó szintetikus vegyi anyagok tömege jelent;
  • a vegyszerek nagy része a természeti környezetbe kerülve nem, vagy csak nagyon lassan bomlik le;
  • a problémás vegyszerek nemcsak a természetes élővilágot mérgezik, de előbb-utóbb bekerülnek az emberi szervezetbe is a tápláléklánc, az ivóvíz és a belélegzett levegő segítségével, aminek eredményeként az összes megbetegedés 25%-áért a vegyi anyagok tehetőek felelőssé;
  • bár naponta körülbelül 10 ezer szintetikus vegyi anyaggal találkozunk, a vegyi anyagok döntő részének hatása jószerével ismeretlen;
  • a tisztítószerekhez adagolt mesterséges illatok allergiát válthatnak ki;
  • a tisztítószeres flakonok veszélyes hulladéknak számítanak, azaz nem dobhatóak egyszerűen csak a kukába;
  • végül pedig az ilyen termékek leggyakrabban a kőolajra épülő vegyipar termékei, aminek a szereplői számos geopolitikai, társadalmi és környezeti probléma kiváltói.

Átlagos mosószerek

A tisztítószerek mellett a mosószerek is tartogatnak meglepetést a gyanútlan felhasználó számára. Az 1980-1990-es évek sokat kárhoztatott foszfátja (ami az élővizekbe kerülve eutrofizációt okoz) a foszfáttartalmú mosóporok visszaszorulásával (bár találkozni néha még most is velük) nagyrészt már a múlté, újabban vízlágyító gyanánt inkább természetes ásványi eredetű zeolitot (ami lévén, hogy bányászni kell, szintén nem igazán jó megoldás), vagy természetes enzimeket adnak hozzá.

A mosószerek egyes alkotói azonban továbbra is bőrirritáló hatásúak vagy mérgezőek lehetnek (pl. a fehérítő adalékok), illetve károsíthatják az élővizeket (pl. felületaktív anyagok).

Az egyik legelterjedtebb fehérítő hatóanyag például a nátrium-hipoklorit, amelyből más anyagokkal keveredve klórgáz fejlődhet, szerves anyagokkal reakcióba lépve pedig veszélyes klórozott szerves anyagok jöhetnek létre (ezért gyakran helyettesítik nátrium-perboráttal).

Általában véve: a szintetikus úton előállított mosószerek nem természetazonos anyagok, s még ha többnyire lebomlanak is, semmiképp nem tesznek jót a környezetnek. Egy másik probléma pedig végül az, hogy általában sok mesterséges illatanyagot kevernek beléjük – ez ugyanúgy allergiás reakciókat válthat ki, mint a tisztítószerekben.

Hát akkor mivel?

Azonkívül, hogy számos klassz (olcsó, egyszerű és környezetkímélő) alternatíva van mosásra és tisztításra, ha ragaszkodsz a konzumkényelemhez, a legjobb amit tehetsz, hogy minősített környezetbarát termékeket választasz.

Ezekből a mosó- és tisztítószerek vonatkozásában is egyre nagyobb a választék szerencsére még Magyarországon is. Igaz, dőreség azt gondolni, hogy ezek valóban „környezetbarát” termékek lennének (a barátságról nekünk más jut az eszünkbe), de az átlagos készítményekhez képest lényegesen kevesebb kárt okoznak (a „környezetkímélő” megnevezés pontosabb lenne).

Az ilyen termékek ugyanis csak könnyen lebomló, vízben oldódó és az élővilágra nem különösebben veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, így a szennyvízbe kerülve még akkor sem okoznak nagy problémát, ha azt nem tisztítják meg rendesen. Jó azonban tudni, hogy az egyes termékek kedvező környezeti jellemzőire való utalás („környezetbarát”, „öko”, „bio”, „zöld” stb.) tudományos kérdéskörbe tartozik és egyes kifejezések használatát jogszabályok korlátozzák és minősítéshez kötik.

Bár a hazai polcokon is találni több olyan terméket, amin valamilyen külföldi minősítő szervezet logója tanúskodik arról (vagy kelti azt a látszatot), hogy valamilyen környezetbarát cuccról van szó (ilyen pl. a belga Ecogarantie vagy a német ÖkoTest), Magyarországon az EU-s ökocímke mellett az egyetlen hiteles (gyártótól, forgalmazótól független intézmény által kiadott, szigorú követelményekhez és ellenőrzéshez kötött) általános ökocímke a Környezetbarát Termék védjegy. (A weboldalukon további információkat találsz mind a minősítési kritériumokat, mind pedig a minősített termékeket illetően.)

Ezért vásárlás előtt mindenképp azt javasoljuk, ellenőrizd a dobozon szereplő „környezetbarát” minőségre vonatkozó állítás(ok) és igazságtartalmát és ne hagyd magad félrevezetni – bizony, a nagy cégek is tudják, hogy egyre többen keresik a zöld termékeket.

S hogy leginkább milyen minősített „környezetbarát” mosó- és tisztítószerek vannak forgalomban Magyarországon, azt megnézheted a TudatosVásárló.hu Jó termék adatbázisának tisztítószeres szekciójában.

Beszerzési helyként nehéz tippet adni: a bioboltokban és a zöld áruk forgalmazására szakosodott online áruházakban biztos találsz megfelelő termékeket, de az átlagos boltokban is találkoztunk már környezetkímélő mosó- és tisztítószerekkel.

Kérjük, tapasztalataidat oszd meg hozzászólásként a többi sporttárssal is, ne habozzanak (ha már mosószer) ők sem!    

Claire1989 képe
Claire1989
5 év

Ecet, mosódió, mosószappan és szóda-ezeket mosáshoz és takarításhoz használom. Próbálom minél jobban kizárni a kemikáliákat így saját készítésű fogkrémet és tusfürdőt, arckrémet és arctisztítókat használok:)

Ronkóné Papp Tünde képe
Ronkóné Papp Tünde
5 év

Mosószódával és mosószappanból itthon készített folyékony mosószerrel mosok, öblítőnek egyenlőre a Frosch öblítőit használom. Nekem az ecetes-illóolajos megoldás nem jött be sajnos :(
Takarításra, mosogatásra is csak környezetbarát tisztítószereket használok (Cleaneco)

Tímea Szijártó-Vizovicki képe
Tímea Szijártó-...
5 év

Amikor kipróbáltam a mosható pelusokat lecseréltem minden vegyszert.
Most van: mosószóda, Na-perkarbonát, szódabika, ecet, marhaepeszappan :)

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

sorban próbálgatom a bio mosogatószereket. Andios jó volt, de rossz az illata. Ökokuckós jó az illat és használható. Most a lustaság végett, kipróbáltam a frosch békás mosogatószert: sajnos ez nem olyan jó, szárítja a kezemet. Az előzóek mind nagyon jól használhatóak.

Andrea Balogh képe
Andrea Balogh
5 év

Itthon ezek vannak: Mosódió, mosószóda, Na-perkarbonát a fehéreknek, és a foltoknak, szódabikarbóna, jó sok ecet, citromsav, borax, teafaolaj, illóolajok, mikroszálas ruhák, mosószappan...azt hiszem ennyi!Ezekkel mindent megoldok....oh, és moshatópelusozunk :D

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

Már csak a hipót kell kiváltanom: Mert a mosogatószivacsot és a felmosót csak azzal tudom tisztára mosni. De az "Antalvalin" találtam egy bio megoldást, még egy hónap és kész az első adag. (citonhély+cukor+víz)3 hónapot állni kell hagyni az ablakban.
WC: almaecet+víz-illó, nekem ez vált be. amikor szükséges vízkőoldó: citromsav-szódabikarbóna (csempére is)

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

Már csak a hipót kell kiváltanom: Mert a mosogatószivacsot és a felmosót csak azzal tudom tisztára mosni. De az "Antalvalin" találtam egy bio megoldást, még egy hónap és kész az első adag. (citonhély+cukor+víz)3 hónapot állni kell hagyni az ablakban.
WC: almaecet+víz-illó, nekem ez vált be. amikor szükséges vízkőoldó: citromsav-szódabikarbóna (csempére is)

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

Van még itthon a fehér ruhákhoz mosópor. Ma próbáltam ki, mert 2 adag fehér mosandó is volt, első adagot a "Tomi kristállyal mostam" másodikat folyékony mosódió szódabikarbóna és citromsav kombinációval. Teljesen más kellemesebb a tapintása. Saját kászítéső almaecetes öblítővel öblítek. Illata ígyis-úgyis finom, de a tapintása, hát biztos lesz néhány lázadó megjegyzés a családomtól, hogy miért ilyen kellemetlen a tapintása...

Erika Benya képe
Erika Benya
5 év

Mosódióhoz fehér ruhánál ajánlott szódabikarbónát is tenni a mosáshoz, mert akkor nem sárgul, szürkül meg a fehér ruha. Színes ruhánál pedig mosószódát lehet mellé tenni. Ecettel lehet öblíteni, felfrissíti a színt. De, aki illatos ruhát akar, ajánlom a narancs illóolajat. A LifeCare forgalmaz olyin illatú öblítőt, nagyon jó sokáig tartja az illatát.

Erika Benya képe
Erika Benya
5 év

Nekem is könnyű teljesíteni, mert igyekszem természetes tisztítószereket használni és öko, bio termékeket, hiszen forgalmazom is őket.

Em Sz képe
Em Sz
5 év

Sziasztok!
Amit eddig nem sikerült kitapasztalnom, valaki légyszi adjon tippet:
pihepuha kékhupilila öblítőt helyettesíteni valamivel!?

Próbálkozom folyamatosan ecet-desztillált víz 1:5 arányban, illóolajjal, de amikor a gépből kiveszem,még érzem, de hamar elillan a jó illat. A mosóparfüm se annyira jött be...
Valakinek esetleg valami okos megoldása van?

Kiss Imelda képe
Kiss Imelda
6 év

Ez is könnyen teljesíthető kihívés, hiszen évek óta csak FROSCH termékeket használunk a tisztítás során, sőt, gyakran használunk saját készítésű, házi tisztítószereket is.

Agnes Farago képe
Agnes Farago
6 év

Érdemes lenne ehhez a kihíváshoz hasonlóan a természetes kozmetikumokra vonatkozóan is írni egyet. Én épp most vagyok túl életem első környezetbarát hajfestésén! :) Egyébként a tisztításnál nekem egyedül a tűzhelyre (főzőlapra) égett mindenféle makacs kosz okoz gondot, arra még nem találtam környezetbarát megoldást...:( Erre nincs tippetek? Köszi előre is!

Erika Benya képe
Erika Benya
5 év

Nagyon jó lazító a sütőpor, vagy szódabikarbóna is. Esetleg ecet, ha nagyon makacs a folt, a ráégett szennyeződés. Kerámia tűzhelylapnál beváltak, de gáznál is használhatóak.

lendvaip képe
lendvaip
6 év

mosásra mosódió, mosószóda, ecet+illóolaj.
nálam a wc-re teljesen jó a 20% ecet+víz kombó, ezt be a perem alá, hagyom ázni, közben szivacsra is rakok belőle, és azzal a peremet, meg a csészét, meg az ülőkéket, és ugyanezzel a cuccal még permetezek a csempére is, hogy a fröccsenéseket is leszedje. teljesen jó. kicsit erős a szaga eleinte, de elmúlik.

Magura Zsuzsa képe
Magura Zsuzsa
6 év

Mosószóda, háziszappan, ecet. Ennyi az egész, semmi több!

Ildikó Falus képe
Ildikó Falus
6 év

Nálami is mosódió + szóda + illiolaj + ecet a mosáshoz, tisztításhoz, ha tényleg kell, akkor a békás, de sok mindenhez jó a szódabikarbóna és az ecet. A WC-re még nekem sincs megoldás, úgyhogy Jankáét (is) kipróbálom.

j_uccc képe
j_uccc
6 év

mosódió, mosószóda, oxigénes folttisztító :-)

Derzsy Anita képe
Derzsy Anita
7 év

ajajjj.. az előbb citromsavat akartam írni! :)

Derzsy Anita képe
Derzsy Anita
7 év

Éljen a mosódió és barátai(ecet,szódabikarbóna, ecetsav, stb...)!!! :-)

Posztós Zsuzsa képe
Posztós Zsuzsa
7 év

Oxigénes folttisztítóval, mosószódával és mosódióval mosok és tisztítok. A nem környezetkímélő tisztítószereim eltűntek a háztartásomból. :)))

Janka képe
Janka
7 év

A fürdőszoba tisztán tartásához eddig is környezetkímélő, ecetes tisztítószert használtam (a békásat :) Frosch termékeket DM-ben, Müllerben is lehet kapni). A WC tisztítására, szagtalanítására azonban nem találtam jobb megoldást az erősebb tisztítószereknél.
Most egy fél literes mosogatószeres flakonban vízben elkevertem 2 evőkanál mosószódát és 10 csepp rózsa illatolajat, s ezzel próbálkozom a WC-ben. A receptet az ökokörben hallottam.