Mosás 30 fokon

Kihívás

Ebben a hónapban mindent 30°C-on mosok.

Eredmény

Már akkor is megspórolom a villanyszámlám közel tizedét, ha 40 fok helyett mosok 30°C-on.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Megtakarítanánk a paksi atomerőmű másfél napos munkáját.

Adatok


6.3 kWh
2.7 gm2
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

194.4 kWh
83.7 globál ha

Elfolyik az energia

Sokat mosunk – átlagosan a napi vízfogyasztásunk 13%-át (fejenként 18 litert) fordítjuk erre. Abban az esetben azonban, ha nem hideg vízben tesszük ezt, ezt a vízmennyiséget fel kell melegíteni, amihez viszont energia kell.

Márpedig az energiával jobb takarékoskodni. Egyrészt drága, másrészt viszont előállítása legtöbbször nem megújuló energiaforrásból történik. Mindezeken túl az előállítás, még ha csak egy kicsit is, de közvetlenül és közvetve is szennyezi a környezetet. (Az egyszerűség kedvéért most azzal az eshetőséggel nem számítunk, hogy a vizet napkollektor melegíti fel számodra.)

A mosóvíz felmelegítéséhez szükséges energiamennyiség attól függ, hogy milyen hőfokon szeretnénk mosni. Ha a csap- vagy kútvizünk 10 fokos (általában e körüli az érték), akkor 18 liter víz

  • 60 fokosra melegítéséhez (ami pár másodpercen túl már harmadfokú égési sérüléseket okoz) 3767 kilojoule szükséges, amit körülbelül 1 kilowattóra villamos energiával vagy 0,11 köbméter átlagos fűtőértékű földgázzal lehet előállítani;
  • 30 fokosra melegítéséhez viszont csak 1507 kJ, azaz 0,42 kilowattóra villamos energia vagy 0,044 köbméter földgáz szükséges.

A különbség még a magasabb energiatakarékossági osztályba tartozó mosógépeknél is számottevő: a példának vett mosógép egy normál, 5,5 kiló ruhatöltetű, 46 liter vizet használó programhoz

  • 90°C-on 2,1 kWh,
  • 60°C-on 1,4 kWh,
  • 30°C-on pedig 0,7 kWh energiát használ.

Az alacsonyabb jobb

Minél alacsonyabb hőfokon mosunk tehát, annál több energiát tudunk megspórolni, annál jobban takarékoskodunk az erőforrásokkal, de annál több pénzt is megtakarítunk.

Az átlagos 18 literes mosási vízigénnyel számítva ugyanis már akkor is számottevő eredmény érhető el, ha csak 10 fok a különbség (jóhiszeműen feltételezve, hogy ma már a legtöbb háziasszony 40°C-on mossa a ruhákat). Egy hónap alatt 22600 kJ, azaz 6,27 kilowattóra energia spórolható meg így fejenként, ami egy két személyes háztartás esetén már 12,5, egy négyszemélyes család esetén pedig már 25 kilowattóra hónaponként.

A fejenkénti háztartási villamos energia fogyasztás 2009-ben hozzávetőlegesen 94 kWh volt havonta – ennek a mennyiségnek körülbelül a 7%-a az, amit ilyen egyszerű módon meg tudunk spórolni. Ha mindenki így tenne az országban, akkor már egy hónap alatt is közel 63 gigawattóra áramot tudunk megspórolni, ami a paksi atomerőmű közel másfél napos teljesítménye.

Mire figyelj?

A mosás eredményességét a hőfok mellett az idő, a mechanikai behatások, valamint a felhasznált mosószer minősége és mennyisége együttesen határozzák meg. Ezért ezek optimális kombinációjával nyugodtan csökkentheted a mosóvíz hőmérsékletét, a ruha ugyanolyan tiszta lesz.

Mivel arra nem szívesen buzdítunk, hogy használj több mosószert (még ha környezetbarát, akkor se), azt javasoljuk, a szennyezettebb ruhákat inkább áztasd be már órákkal a mosás előtt enyhén lúgos vízbe (pl. kiváló erre egy-két kávéskanál mosószóda).

Gab képe
Gab
7 év

igazad van.
Nincs meleg víz csatlakozás az új mosógépeken ezért nem lehet belekötni simán a már meglévő bojlerbe. Gondolkodtam azon is, hogy meleg vizet, hideg vizet egy keverőcsapra kötök és akkor mehet a hideg víz csonkra a 40 fokra beállított víz. Egy mosógépszerelő ismerősöm mondta, hogy a hidegvíz bemenet kb. 40 fokot azért elbír.
A fogyasztás nem lesz kevesebb. Csak a vízkőképződés nagy része tevődik át a bojlerbe, vezéreltre köthető tároló jellegű fogyasztó lesz a fűtés része ami mindenkinek jó.

Gab képe
Gab
7 év

Bár nagyon szimpatikus nekem az ökofitnesz és minden tiszteletem a szervezőké, a 30 fokon történő mosást nem javaslom. Igaz energiatakarékosabb, de rontja a mosás hatékonyságát. Nekünk eddig a környezetbarát mosási technikák közül a mosódió jött be. A mosódióhéjból csak 40 fokon kezd el kioldódni a hatóanyag. A 30 fokon mosás itt nem is használható.
Érdemesebb inkább egy kisebb bojlert tenni a mosógép vízbemenete elé amit 40 fokra állítunk be. A 40 fokos víz még nem rongálja a mosógép vízbeömlőjén lévő szerelvényeket, viszont így a mosógép fűtőbetétje munka nélkül marad. Viszlát vízkő. (na jó a bojlert azért meg kell nézni néha).
A bojler vezérelt hálózatra köthető, ezért olcsóbb is így vizet melegíteni(sőt még a villamosenergia hálózat szabályozása szempontjából is jobb). A kis hőkülönbség miatt kisebb a tárolási veszteség is, mint egy hagyományos bojlernél.