Mosható pelenka

Kihívás

Kipróbálom a mosható pelenkát.

Eredmény

Megtapasztalom, hogy tényleg nem akkora kunszt a mosható pelenkát használni, és megfigyelem, mennyi pénzt tudnék megspórolni.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Csökkentenénk a környezeti és pénzügyi forrásaink felelőtlen pazarlását.

Adatok


4 kg CO2
11 gm2
15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

72 kg CO2
198 globál ha

Szeméthegyek pelenkából

Kiszámoltad már, mennyi hulladék keletkezik a koszos pelenkákból addig, amíg a gyermeked szobatiszta nem lesz? Még óvatos becsléssel is – két éven át napi négy pelenkával számolva, és feltételezve, hogy átlagosan fél kilós, összegyúrva pedig körülbelül 15 köbcenti méretű egy kakis-pisis használt pelenka (ha nem várunk eddig, akkor pedig több pelenkát kell használni), mintegy 3000 pelenkáról van szó, aminek

  • a súlya 1,5 tonna,
  • mérete pedig egymásra halmozva úgy 10 köbméter.

Magyarországon évente körülbelül 100 ezer csecsemő születik – ha mindannyiukat eldobható pelenkával pelenkáznák, akkor egy év alatt (200 ezer fő két éves kor alatti gyermekkel számolva) a használt pelenkáikból egy

  • 300 ezer tonna súlyú és
  • 2 millió köbméter nagyságú

szeméthegy keletkezik.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden harmadik évben összehordható lenne egy Gellért-hegy nagyságú szeméthalom csak pelenkából.

Az eldobható pelenkák többsége ráadásul javarészt műanyagból készül, de legalábbis a fóliájuk nehezen, egy nejlonzacskó sebességével bomlik le. A nagy tömeg (mind súlya, mind mérete) miatt energiaigényes a szállításuk is – kerüljenek akár lerakóra, akár égetőbe (utóbbiban ráadásul vélhetően nem is tartoznak a könnyen éghető dolgok közé).

Ezek mind olyan problémák, amelyek tovább növelik az eldobható pelenkák környezetterhelését.

És még miért nem?

Az eldobható pelenka emellett drága is. Egy pelenka körülbelül 50 forint, azaz háromezer darabbal számolva egy kisgyerek esetén 150 ezer forintot vesz ki a család pénztárcájából – ráadásul állandóan el kell érte menni.

Van emellett egy sor egészségügyi szempont is, amelyek ugyancsak megfontolandóvá teszik a használatát. Így például gyakori, hogy kiütést és bőrgyulladást okoz; feltételezhetően hozzájárul a férfiak nemzőképességének csökkenéséhez; elkényelmesíti a gyerekeket, akik emiatt később válnak szobatisztává stb.

Az igazi alternatíva: a mosható pelenka

Bár vannak „lebomlónak” hirdetett eldobható pelenkák, ezek általában nem teljes mértékben lebomlóak (pl. a tépőzár nem az), másrészt pedig gyakran drágábbak is.

Az igazi alternatívát tehát a mosható pelenkák jelentik, amelyek közül legkézenfekvőbb megoldást a hagyományos textilpelenkák adják, amelyekre akár a hagyományos gumibugyi továbbfejlesztésével kialakított „szellőző” gumibugyik, vagy valamilyen vastagabb, például gyapjúból készített nadrágocskák is húzhatóak. Egy ilyen szett beszerzése pár ezer forintba kerül (tízdarabos csomag pamut pelenka kb. 3000 Ft, külső réteg saját készítése esetén kb. 1000 Ft).

A hagyományos pelenkától perszer sokan idegenkednek, ezért a gyártók kifejlesztettek olyan mosható alternatívákat, amelyek ötvözik a hagyományos és az eldobható előnyeit.

Szinte mindenhol kaphatóak már az olyan, pamutból készült mosható nadrágpelenkák, amelyekbe plusz betét is tehető (akár papírból, akár pamutból), kívül pedig egy külső fogja össze az egészet. Ezek praktikus darabok, de drágák is: mire mindent megveszünk, az ár 60-80 ezer forint is lehet. Ez így egy összegben soknak tűnik ugyan, de még mindig csak a felét jelenti az eldobható pelenka költségeinek.

A mosható pelenkát mosni is kell, ami víz, energia és mosószer költséget jelent. Ám környezeti szempontból az eldobható pelenkának is vannak hasonló előállítási költségei, még ha azokat rejtett módon az árba építve fizetjük meg, s ha nem is szembesülünk velük közvetlenül.

Egy 2008-as angliai tanulmány egyértelműen kimutatja: a mosható pelenka kellő körültekintéssel alacsonyabb környezetterhelést okoz. S hogy ez mit jelent? Gyakorlatilag azokat az energia- és víztakarékossági intézkedéseket, amelyeket az Ökofitneszben egyébként is elvállalhatsz.

Nézz körül az interneten, ebben a témában bőven találsz olyan olvasnivalókat és személyes beszámolókat, mint amilyen ez vagy ez is.

Sok sikert!

 

Tímea Szijártó-Vizovicki képe
Tímea Szijártó-...
5 év

Mióta megszületett a fiam kizárólag moshatózunk. A férjem is imádja. :)

Vera Farkas képe
Vera Farkas
5 év

Mi 2 hetes korától moshatózunk, és imádom.

Varga Emese képe
Varga Emese
6 év

Mi 5 hónapos kortól használunk mosható pelenkát.
Szeretem, hogy mosószódával és ecettel lehet kimosni őket, fertőtlenítés és a jó illat érdekében teafa,- vagy levendula illóolajat szoktam még az ecethez adni.

A Vaterán szoktam mosható pelust venni, mert kb. fele annyiba kerül, mint a boltokban

Judit Hordosi képe
Judit Hordosi
7 év

Mi Econobum-ot használunk. Nemcsak a bébi fenekére, hanem egész változatos skálán... Pl. tejbelövellésnél éjszaka a mellemnek is a pelenkabetét bizonyult az egyetlen működő és kényelmes "nedvszívónak". :)

Éva Mária Jákfalvy képe
Éva Mária Jákfalvy
7 év

Soha nem gondoltam volna hogy ez ennyire egyszerű, igazából azt sem tudom miért kezdtünk bele...talán tetszett a környezettudatosság, az hogy a baba bőrének jobb lesz, már nem tudom. De függő lettem, próbálom a legjobbat megtalálni a gyereknek ami őhozzá passzol...és igen bele lehet szeretni egy pelenkába :DDDDDDDDDDDDDDDD

Julia Paszternakne Toth képe
Julia Paszterna...
7 év

Én már egy éve moshatót használok, a tesó pedig nemrég született, nála már a 3. héttől elkezdtem (a nagynál csak 1 éves korában, mert addig nem hallottam róla). Elég jól beválnak, de vigyázat: függőséget okoz, hogy egyre újabb fajta csodákat próbálj ki:-))) (nálam a prímet kinézetre egy bocimintás pelus viszi el:-)))

Ildikó Rossel képe
Ildikó Rossel
7 év

Szépen gyűlik a használtan vásárolt mosható peluskészletünk. Gyermek szereti, mi élvezzük, és környezetet kímélünk! Jupíjjj, a héten még 4db pelenkát hoz majd a postás!

Ildikó Rossel képe
Ildikó Rossel
7 év

Tegnap elfogyott a pelenka itthon, és megnéztem az árakat... rádöbbentem, hogy egy csomag eldobós árából tudok venni 2 moshatót. Egy hónapban elfogy 2 csomag kb, tehát 4 mosható ára.... 3-4 hónap alatt összegyűlik egy remek készlet. Addig meg tetrákat teszek a baba popójára, legalább tuti meglesz a teli mosógéb:D:D:D, ráadásul a következő babának is jó lesz ha jó minőséget veszek! Hajár mosható pelus!!!