Önkéntes munka

Kihívás

Ebben a hónapban egy nap önkéntes munkát végzek valamilyen társadalmi szervezetnél.

Eredmény

Munkámmal, időmmel és tehetségemmel támogatok egy ügyet, segítek egy szimpatikus civil szervezetnek, és közben még jól is érzem magam.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Feltakaríthatnánk Magyarországot úgy ötvenszer.

Adatok


20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Miért fontos az önkéntesség?

Az önkéntesség az a terület, ahol minden külső ráhatás nélkül, saját önszántadból tehetsz valamit egy ügy előremozdítása érdekében. Értsél bármihez, legyél jó bármiben, önkéntesként biztos megtalálod azt a feladatot, aminek az elvégzésével pozitív irányba befolyásolhatod a dolgok menetét; amelynek révén tehetsz valamit a közösségért, az országért, a világért. Ez a legjobb módja annak, hogy bebizonyítsd – nem utolsó sorban épp saját magad számára: életednek, munkádnak van értelme.

Az önkéntesség fontos közösségépítő erő is. Annál a szervezetnél, csoportnál, ahova önkéntesként csatlakozol, megtalálod a veled hasonlóképp gondolkodókat, így itt biztosan új barátokra lelsz.

Másrészt viszont az önkéntesekből szerveződő közösségek sokszor hidat vernek a társadalom egyébként egymástól egyre inkább elszigetelt csoportjai között: megtalálva a közös nyelvet, teljes egyetértésben tudnak együtt dolgozni a lehető legkülönbözőbb emberek – korra, nemre, bőrszínre való tekintet nélkül. S ez nem csak rólad szól: önkéntesként te is segítesz másoknak, hogy visszanyerjék hitüket a közösségben, társadalomban.

Az önkéntesség mindemellett természetesen óriási segítség azoknak az egyesületeknek, alapítványoknak, állampolgári csoportoknak, amelyek önkéntesek nélkül sokszor labdába sem rúgnak.

Különösen igaz ez a kisebb szervezetekre, amelyeknél az önkéntes munka az egyetlen komoly befektetés, hiszen ennek értéke akár pénzbevétel sokszorosa is lehet. 2008-ban például a kisebb szervezetek esetében ez a különbség átlagosan 23-szoros volt. És akkor még nem is beszéltünk azokról a szervezetekről, amelyek gyakorlatilag teljesen önkéntes alapon működnek.

Végül, az önkéntesség természetesen személyes előnyöket is kínál. Próbára teheted magadat, fokozhatod önismeretedet. Új élményekre, készségekre, ismeretekre, nem utolsó sorban szakmai gyakorlatra tehetsz szert. Távoli országokba, rejtett itthoni zugokba juthatsz el. A tiédtől egészen idegen sorsokkal, valóságokkal ismerkedhetsz meg. Találkozhatsz igazi bölcs tanítókkal, ügyes vezetőkkel, önfeláldozó munkatársakkal, akiktől egyaránt sokat tanulhatsz.

Személyes fejlődésed (vagy ha úgy tetszik: karriered) szempontjából tehát nem mindegy, hogy kihasználod-e az önkéntességben rejlő lehetőségeket.

Hogy állunk az önkéntességgel?

Az utóbbi években átlagosan és éves szinten a felnőtt korú magyar lakosság 9%-a végzett önkéntes munkát.[2] A non-profit szervezeteknek segítő önkéntesek számát 2008-ban 402 ezer főre becsülték, akik döntően (93%-ban) a klasszikus civil szervezeteknél (egyesületeknél és magánalapítványoknál) tevékenykedtek.

Ezek az önkéntesek összesen 55 millió munkaórát dolgoztak, amit közel 27 ezer főállású foglalkoztatott munkaidejének felelt meg. Munkájuk becsült értéke éves szinten mintegy 53 milliárd forint volt.

Mégis, európai viszonylatban Magyarország ezen a téren a sereghajtók között van. Egy az utóbbi években készített felmérés válaszadói Ausztriában 60, Hollandiában pedig 55%-os arányban vallották magukat aktívnak az önkénteskedés terén, ez az arány Magyarországon azonban csak 17%-os volt (nálunk rosszabb eredmény csak Lengyelországban, Portugáliában, Litvániában és Bulgáriában született).

Mi lenne, ha mindenki önkénteskedne?

Ha minden munkavállalási korú magyar állampolgár havonta legalább egy nap önkéntes munkát vállalna, akkor egy évben közel 600 millió munkaórányi önkéntes munkával számolhatnánk. Ez 75 millió munkanap, ami alatt nagyon-nagyon sok mindent el lehetne érni. És ez csak a 15-58 évesekre vonatkozik, a nyugdíjasok már nincsenek benne.

Csak az összehasonlítás kedvéért: a Dombóvári Kistérség 12 településén a közmunkások fél év alatt 72 ezer munkaóra alatt egyebek mellett

 • összegyűjtötték a közterületekről a hulladékot,
 • illegális hulladéklerakókat számoltak fel,
 • rendbe tették a belterületi utak közvetlen környezetét,
 • csapadékvíz-elvezető árkokat tisztítottak ki,
 • több tízezer tő virágot ültettek,
 • renováltak számos közintézményt,
 • temetőket, parkokat és sétányokat rendeztek és
 • játszótereket újítottak fel úgy, hogy
 • még a házi segítségnyújtásra (idős és beteg emberek segítésére a kisebb ház körüli munkák elvégzésében, bevásárlásaikban, ügyeik intézésében) is jutott idő.

Egy ilyen közmunkaprogramot a 600 millió munkaórás keretünkből több mint 8300-szor meg lehetne még ismételni – azaz mind a 174 magyarországi kistérségre juthatna belőlük negyvenhét. Talán nem túlzás azt állítani, ennyi erővel szinte az egész országot kicserélhetnénk!

Hogyan lehetsz önkéntes?

Magyarországon az önkéntességnek mindössze három feltétele van: az önkéntesnek

 • magánszemélynek
 • 10 évnél idősebbnek
 • cselekvőképesnek

kell lennie.

Nem, állampolgárság, iskolai végzettség tehát nem számít, s regisztrálni sem kell sehol sem. Ez alól csak azok a tevékenységek képzenek kivételt, amelyek végzése egyébként is valamilyen meghatározott képesítéshez, egészségügyi igazoláshoz, nyilvántartásba vételhez kötöttek (ilyen például a gombavizsgálat, vagy az orvoslás).

Szintén jó tudni, hogy az önkéntesség nem minősül munkaviszonynak, azaz nem fog beleszámítani a nyugdíjba, de pályakezdők esetén sem rontja a későbbi elhelyezkedés esélyeit.

Ha valamilyen civil szervezethez kívánsz csatlakozni, figyelj a következőkre:

 • kérdezd meg előre, mi lesz pontosan a feladatod, hogy mikorra és milyen eszközökkel, körülmények között kell elvégezned;
 • tisztázd, hogy ki lesz a kapcsolattartód – azaz ki adhat ki neked feladatot, és kinek tartozol elszámolással;
 • szerencsés, ha a kapcsolattartóval előre megállapodtok valamiféle ütemtervben, amit teljesíteni tudsz, és amit a szervezet is ellenőrizhet;
 • ha a munkával költségek is járnak, állapodjatok meg előre abban, hogy ezt megtéríti-e a szervezet, s ha igen, milyen feltételekkel;
 • önkéntesként való alkalmazásodat érdemes szerződésben is rögzíteni, ami elejét veheti a későbbi félreértéseknek, ráadásul költségtérítést, esetleges jutalmat sem kaphatsz enélkül.

Hol tájékozódj?

Önkéntes lehetőségeket kínáló szervezeteket a

weboldalakon, mindenféle további hasznos információt a www.onkentes.hu weboldalon találsz.

Dókáné Éva képe
Dókáné Éva
7 év

Itt a pályázatírások ideje.Vállald el, hogy összeállítasz egy egyszerűbb pályázatot. Sok munkával,egyeztetéssel jár, de ha nyertek, igazi örömünnepet csaphattok!

András Molnár képe
András Molnár
7 év

Ha tipp kell, hol önkénteskedhettek, írjatok kommentet, tudunk, tudok ajánlani pár szervezetet. ;)

micimacko