Selejtezés

Kihívás

A már régóta nem használt dolgaimat leselejtezem, elajándékozom, vagy odaadom egy karitatív szervezetnek.

Eredmény

Jobban fogom érezni magamat az otthonomban, és talán még másokon is segítek.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Tisztába kerülnénk, minek is van értéke igazán, és kevésbé lennénk hajlamosak értelmetlenül költekezni.

Adatok


50 kg CO2
20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

5550 kg CO2

Az igazi felesleg

Ismered Te is a bőség zavarát? Az érzést, amikor fel akarsz öltözni, de a szekrényből kiömlő ruhákból képtelenség hirtelen választani?

Rádöbbentél már Te is költözéskor, mennyire felesleges az a sok könyv, folyóirat, brossúra és egyéb nyomtatvány, amit az utóbbi évek folyamán – sokszor pénzt sem kímélve – felhalmoztál?

Érezted már mókusnak magadat, aki kétségbe esve próbál megtalálni valamit, de a rengeteg kacatot rejtő fiókokban, kredencben és fiókokban ez kilátástalannak tűnik? Mikor hallgattad meg utoljára az általános iskolában átmásolt kazettákat?

Nem kell a feng shui-ban hinni ahhoz, hogy előbb-utóbb beismerjük, mennyire fontos lenne a rendezett, átlátható lakókörnyezet, illetve hogy a sok cucc, nem használt lom, felesleges tárgy milyen állati idegesítő.

Akárcsak egy kezelhetetlen és kaotikus munkarend, az otthoni rendetlenség is felülkerekedhet rajtunk rengeteg frusztrációt, s akár még betegséget is okozva (gondolunk itt elsősorban a nagy mennyiségű háziporra, ami allergiás tüneteket is kiválthat).

Bár erről adatokat, felismeréseket nem ismerünk, valószínűleg nem tévedünk túl nagyot, ha azt gondoljuk: egy átlagos háztartásban mázsányi felesleges holmi fogja a port és foglalja a helyet.

Ha félretennéd a sokszor zavaros és nosztalgikus kötődésekből táplálkozó érzelmeket, és fognál egy nagy zsákot, mennyi mindent tudnál most rögtön kidobni? Nem lenne jobb nélkülük?

Valakinek még jó lehet

Persze, ha már meglépted a dolgot és telepakoltad a zsákot, ne dobd csak úgy ki. Még a legszánalmasabb szuveníreket is le kellett gyártani, amihez különböző anyagokra, energiára, időre és még jó pár dologra volt szükség. Amikor valamit a hulladéklerakóra vagy hulladékégetőbe küldesz, ezeket is kidobod, ami, ha még használható dolgokról van szó, tiszta pazarlás.

Ráadásul azért, mert neked már nincs szükséged valamire, és meg szeretnél tőle szabadulni, valakinek még jól jöhet. Különösen igaz ez a ruhákra, könyvekre, használati tárgyakra.

Ehelyett inkább gondolj másokra!

A leselejtezett dolgokat…

  • akár el is adhatod a bolhapiacon, antikváriumban, használt cikk kereskedésben vagy az erre szakosodott internetes oldalakon (pl. www.apronet.hu, www.teszvesz.hu);
  • elcserélheted csere-bere börzéken vagy internetes fórumokon olyan dolgokra, amire valóban szükséged van;
  • ha könyv, régi folyóirat, felajánlhatod könyvtáraknak, gyűjtőknek;
  • ha gyerekjáték, ruha, működőképes háztartási berendezés, elviheted valamelyik karitatív szervezetnek (pl. Máltai Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt), leadhatod egy adományboltban (ilyen Budapesten a Kössz Adománybolt) vagy családsegítő szolgálatnál – rajtuk keresztül új gazdára találnak majd;
  • ha ruha, bedobhatod a néhány bevásárlóközpont mellett már felállított ruhagyűjtő-konténerekbe is;
  • de végső esetben az is jó, ha egyszerűen a lomtalanításkor teszed ki – így van a kukázóknak és specializált gyűjtőknek esélye rá, hogy kimazsolázzanak belőle minden olyat, ami számukra értéket képvisel.

Jó munkát!

krisztina0823 képe
krisztina0823
6 év

Azokat a ruhákat amiket még hordhatónak ítélek a falubeli szegényebbeknek ajándékozom, vagy a családsegítő szolgálatnál adom le. A gyermekeim ruháit barátok, rokonok gyermekei öröklik. Természetesen az én három gyermekem is sok ruhát örökölt így a rokonoktól, barátoktól.

Goth Mary Poppins képe
Goth Mary Poppins
6 év

Egy pici cipődobozzal kezdtem, elajándékozandó sminkekkel és szépítőszerekkel, ez kibővült dísztárgyakkal, bizsukkal, ruhákkal, már egy polcnyi olyan dolog van, amelyiknek valamelyik barátnő biztos örülni fog... Vagy ha nekik nem kell, a Karitász.

frukkuska képe
frukkuska
6 év

Folyamatos a selejtezés,...csatlakoztam egy freecycle csoporthoz is a városban, mert ami nekem csak lom másnak kincs lehet.

Juhász Lilla képe
Juhász Lilla
6 év

Itt Egerben és környékén több bolhapiacot is rendeznek, így még pénzt is lehet csinálni a megunt holmijaink eladásából.
Valamint már adománybolt is működik, így a rászorulóknak is lehet segíteni.

Ágota Bátai képe
Ágota Bátai
6 év

Ez könnyű lesz, hisz eddig is ezt tettük. A kinőtt ruhákat ismerősöknek vagy nagycsaládosoknak adtuk tovább. Így karácsony táján a "cipős doboz akcióban" is részt veszünk a Baptista Szeretetszolgálat által.

micimacko