Takarékos csap

Kihívás

Takarékos vízcsapot, zuhanyfejet szerelek fel.

Eredmény

Egy év alatt megspórolom két négytagú család egész éves ivóvíz mennyiségét.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Egy év alatt a Velencei-tó vizének másfélszeresét tudnánk megspórolni.

Adatok


110 kg CO2
6000 l
330 gm2
15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

2970 kg CO2
162000 l
8910 globál ha

Miért fontos takarékoskodni a vízzel?

Vízben gazdag országban élünk, tele vagyunk folyóval, fürdővel, forrással, nem is beszélve az egyre nagyobb fejfájást okozó árvizekről. Ráadásul a háztartások 95%-ában van vezetékes ivóvíz: csak megnyitjuk a csapot, és már folyik is. Persze a legtöbb esetben fogalmunk sincs, honnan. Pedig érdemes lenne odafigyelni, mert vízből sincsenek végtelen készleteink. Sőt!

A Föld teljes vízkészlete 1400 millió köbméter, amiből 97,5% sós, az ember számára hasznosíthatatlan, de az édesvíz készletnek is kevesebb mint 1%-a hasznosítható ivóvízként. Ha a világ minden vizét összeöntenék egy vödörbe, ebből az ember számára elérhető édesvíz mennyisége mindössze egy teáskanálnyi lenne!

Közben viszont egyre többen vagyunk és egyre nagyobb a vízigényünk is: a Föld népessége 80 millióval, a vízigény 64 milliárd köbméterrel nő évente. Előrejelzések szerint a jövőben fellépő fokozódó vízigény oka nem csak a lélekszámbeli növekedés lesz, hanem az is, hogy néhány nagy lélekszámú fejlődő ország felzárkózásával (elsősorban Kínáról és Indiáról van szó) több lesz az olyan ember is, aki a gazdag országokban megszokott körülmények között, az itteni életmód-minták szerint akar majd élni.

Jelenleg ugyanis óriásiak a különbségek: míg a legsanyarúbb helyzetű fejlődő országokban nem ritka, hogy mindössze 10-20 liter a fejenkénti fogyasztás (extrém körülmények között van, ahol a 2-3 litert is alig éri el), a gazdag országokban nem ritka a 250-300 literes fogyasztás, az Egyesült Államokban pedig a 400 litert is eléri.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a vízforrások közben apadnak, nagyrészt pont az emberi tevékenységek következtében. Nem csak, hogy sok esetben elszennyezzük, különböző beavatkozásokkal tönkretesszük, de túl is terheljük őket, nem hagyva időt a készletek természetes regenerálódására.

A helyzet Magyarországon sem jobb. Az utóbbi években nálunk is számos vízzel kapcsolatos probléma lépett fel, amelyek közül a legsúlyosabb talán a Homokhátság esete. Ez a terület megfelelő beavatkozások nélkül jó úton tart az elsivatagosodás felé.

A vízfogyasztás ráadásul energia is. A víz kitermelése, tisztítása és szállítása a különböző szivattyúrendszerek, átemelők, keringetők és egyéb berendezések miatt rengeteg energiát emészt fel. Erre aztán még rájön az az energiamennyiség is, ami a csapból melegvízként kiengedett víz felmelegítéséhez kellett.

Mivel az ehhez szükséges energia nagyrészt továbbra is fosszilis energiahordozók elégetéséből származik, a vezetékes vízhasználat széndioxid-kibocsátással is jár. Így bár talán nem gondolnánk, de amikor megnyitjuk a csapot, a klímaváltozáshoz is hozzájárulunk.

Mennyi vizet használunk mi?

Magyarországon az egy főre jutó háztartási vezetékes vízhasználat (minden egyéb vízvételi mód nélkül) 2009-ben mintegy 100 liter volt naponta.

Felmérések szerint azonban inkább az a jellemző (az előbbi számban az újszülöttektől kezdve még azok is benne vannak, akiknek nincs is vezetékes ivóvizük), hogy fejenként átlagosan napi 140 liter vizet használunk – ebből 10 liternyit kézmosásra, tisztálkodásra, másik 40 litert pedig mosakodásra (fürdésre, zuhanyzásra).

Mit lehet tenni?

Ha nem akarunk lemondani életmódunk tisztálkodással kapcsolatos elemeiről, a víztakarékosság egyik legegyszerűbb módja a víztakarékos csapok, zuhanyfejek használata.

Ezek a hagyományos szerelvényekhez képest jóval kevesebb víz átfolyását teszik csak lehetővé, a jobbak azonban úgy, hogy mosakodás közben ezt észre sem vesszük, sőt, a vízsugaruk lágyabb és puhább az átlagosnál. Utóbbi hatást úgy érik el, hogy egy beépített fémszövet (a tulajdonképpeni perlátor) a vizet porlasztja, aminek a révén a vízsugár levegővel dúsul. A látszat ilyenkor csal, a víz valójában nem lesz több, de mivel bőségesnek érezzük, pancsikolni sem akarunk túl hosszan.

Ha épp egyébként is csapot cserélnél, érdemes körül nézni, mert meglehetősen széles a kínálat, s a legtöbb mai modell már eleve tartalmazza a perlátort.

Ha viszont régebbi a csapod és nincs benne, még nem kell feltétlenül újat venned: mind szűkítő betétet, mind perlátort lehet utólag is beszerezni és felszerelni. Mi azonban inkább a perlátort ajánljuk, mert az már egyben szűkítő is, árban pedig szinte ugyanannyiba kerül.

Mennyit lehet megspórolni?

A szabványos konyhai és fürdőszobai csaptelepek áteresztő képessége általában 13,5 liter/perc, ezzel szemben perlátor felszerelésével ez leszorítható 5,5 literre is. Zuhanyfejek esetén a takarékosabb konstrukciók áteresztő képessége 6-7 liter, átlagosan azonban inkább 9 liter körüli, szemben a hagyományos 15-18 literes áteresztőképességgel.

Ha 50%-os, azaz napi 25 liter megtakarítással számolunk, akkor az összes vízhasználatunkban életmódváltás nélkül mintegy 20%-os megtakarítást tudunk ilyen módon elérni fejenként. Ez évente jó 9 köbméter – ebből két négytagú család tudná egész éven át bőségesen csillapítani szomját!

700 forintos köbméterenkénti csatorna és vízdíjjal számolva azonban ez éves szinten 6300 forintot jelent, ami egy négyszemélyes háztartás esetén már 25 ezer forint.

És ez csak a vízdíj! Ehhez még hozzájön fejenként jó 300 kWh elektromos áram, ami ennek a 9 köbméter víznek a mondjuk 40 fokosra való felmelegítéséhez kell. Ennek előállítása villanybojler esetén a környezetet 130 kg szén-dioxiddal terheli, megvásárlása pedig pénztárcánkat 14 ezer forinttal rövidíti meg.

Azaz fejenként éves szinten mintegy 20 ezer forintot lehet spórolni, ha a perlátort választjuk.

Visszavetítve az országos adatokra: ha mindenki így tenne, ez egy év alatt 73 millió köbméter víz (a Velence-tó vizének úgy másfélszeresét), 2409 gigawattóra áram és jó 1 millió tonna széndioxid-kibocsátás megtakarítását jelentené.

Mennyibe kerül, hol kapható?

Csaptelep esetében elegendő, ha utólag a csapra szerelhető perlátort veszünk – ez már 500 Ft körüli áron is kapható (természetesen léteznek több állítási fokozattal bíró, gömbcsuklós és márkás darabok is – persze ennél akár jóval drágábban is).

Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a csap kifolyószárjához belső vagy külső menetes kiegészítő csatlakoztatható-e. A felszereléshez és a későbbi karbantartáshoz pedig érdemes beszereznünk egy perlátor-kulcsot is (készletben is kapható), hogy ne rongáljuk meg a fém alkatrész felületét később sem (a perlátort ugyanis időről időre érdemes leszerelni és megtisztítani a vízkőtől).

Zuhanyfejből is nagy a választék, már igen komoly minőségű zuhanyfejeket is kapunk 6-7 ezer forintért, bár a márkásabb és szofisztikáltabb, állítható zuhanyfejek 10 000 forint felett kezdődnek. A minőségen azonban nem érdemes spórolni: gyakran 5-10 év garanciát is adnak rájuk.

A boltokat illetően pedig érdemes előre tájékozódni az interneten – néha ugyanazon termékek esetén is nagyok lehetnek az árkülönbségek. Szűkítő betétet és perlátoros zuhanyfejet árulnak az internetes zöld boltok, perlátor pedig gyakorlatilag minden valamire való szerelvény boltban kapható.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Új zuhanyfej helyett zuhanyra való perlátort vettem (csak 995.- Ft-ért). A fej és a gégecső közé kell felcsavarni, egyszerű a beüzemelés. Egyelőre még furcsa, hogy nem olyan erős a víznyomás, mint korábban volt, de majd megszokom!

Éva Breszkó képe
Éva Breszkó
7 év

Ma megrendeltem az új zuhanyfejet és két szűkítőt a csapokra, az egész nincs 4000 Ft, és mennyit fogok vele spórolni :-)

micimacko