Teli mosógép

Kihívás

Ebben a hónapban csak teli mosógéppel mosok.

Eredmény

Megspórolom három havi ivóvizemet.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Egy megyényi ember éves ivóvíz-mennyiségét tudnánk megtakarítani.

Adatok


12 kg CO2
300 l
36 gm2
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

816 kg CO2
20400 l
2448 globál ha

Verébre ágyúval

Amikor mosógéppel mosunk és normál program esetén nem használjuk ki a mosógép lehetséges kapacitását, azaz amikor nem pakoljuk bele azt az átlagosan 5 - 5,5 kiló ruhát, amire tervezték, rengeteg vizet és energiát pazarolunk el feleslegesen. Képletesen: olyan, mintha ágyúval lőnénk verébre.

Egy 2009-es felmérés szerint

  • Magyarországon 3870 ezer mosógép van (szinte minden háztartásban legalább egy), amelyek
  • 40,5%-a 8 évesnél idősebb és csak 10%-a 2 éves vagy annál fiatalabb;
  • éves szinten mintegy 651 gigawattóra energiát fogyasztanak;

sőt, a hivatalos statisztika szerint

  • a mosógépek mintegy 16%-a még mindig forgótárcsás.

Pontos képet kapni nehéz a mosógép-felhozatalt illetően, az mindenesetre látható, hogy a mosógépek többsége hagyományos üzemmódú, forgódobos készülék. Valószínűleg nem tévedünk túl nagyot, ha úgy vesszük, hogy a háztartások egy jelentős része még a klasszikus Hajdú Energomattal dolgozik, ami 120 liter vizet fogyaszt és 4 kiló ruhát tud kimosni egyszerre.

Ugyanakkor már egyre elterjedtebbek a korszerűbb gépek is, amelyek zöme már 60 liter körüli/alatti vízfogyasztással működik és 5 kiló ruhára lett tervezve. Ha kettő közé tesszük az „átlagot”, akkor 90 litert kapunk.

Az A+ energiaosztályba tartozó, valóban korszerű, súlyérzékelő funkcióval ellátott mosógépek a vízfogyasztást a ruha mennyiségéhez igazítják.

A korábbi modelleknél azonban ez még nem így van: ha csak egy alsógatyát dobunk a dobba, azt is ugyanannyi víz és energia felhasználásával mossa ki a gép. Azaz, átlagosan 90 literrel. Tehát nem mindegy, hogy mennyire töltjük meg a dobot: ha nem használjuk ki a teljes töltőkapacitást, az veszteséget jelent. Például ha minden esetben csak háromnegyedig töltjük, akkor mosásonként mintegy 25 liter lesz a veszteségünk, és minden négy mosással elpazarolunk egy jó mosásnyi (kb. 100 liter) vizet.

Ha azt vesszük, hogy a háztartások 92%-ban van mosógép, és azt átlagosan hetente kétszer használják, akkor ez mintegy 700 ezer köbméter veszteséget jelent egy hónapban, ami több mint 900 ezer ember egész éves ivóvízszükségletét tudná fedezni – mert a mosógépet Magyarországon szinte minden háztartás ivóvízzel működteti.

Ráadásul a féltöltéses programok sem kínálnak megoldást, ezek ugyanis csak 20-25%-kal kevesebb áramot és 25-30%-kal kevesebb vizet használnak. Azaz hatásfokukat tekintve olyanok, mintha háromnegyedig töltenénk meg a mosógépet.

Végül: a nem elegendő töltőtömeggel nem csak vizet, de energiát is pazarolunk, hiszen a vizet fel is kell melegíteni, amiből ha utánaszámolunk, szintén egész szép veszteség-számla jön össze:

  • 25 liter víznél mintegy 1,5 kilowattóra egy alkalommal való veszteségként,
  • 200 liter víznél kb. 6 kilowattóra havi veszteségként,
  • 700 ezer köbméternél 40,6 gigawattóra havi országos veszteségként.

Mindenesetre már az egyéni megtakarítás is nagy lehet egy kis odafigyeléssel: 600 forintos átlagos víz- és csatornadíjjal és 47 forintos áramdíjjal számolva egy hónap alatt 120 + 280, azaz 400 forintot lehetne megtakarítani. Ez egy hónapban nem tűnik soknak, azonban egy évben már mégis közel 5000 forintot jelent.

Mennyire kell megtömni a mosógépet?

A mosógép dobját mindig a gyártó által javasolt kapacitásig érdemes megtölteni. Ez normál pamut ruha esetében leggyakrabban 5 kiló, de vannak kisebb és nagyobb gépek is, amelyek töltőkapacitása különböző (a töltet tömege anyagfüggő is).

Ennél többet nem érdemes beletuszkolni, mert

1. hosszú távon a túl nagy terhelés károsíthatja a készüléket;

2. a túlzsúfolt mosótérben a ruhák nem tudnak kellően mozogni, nem érvényesül a mechanikai hatás, emiatt megtisztulni sem tudnak rendesen.

S mint fentebb volt már róla szó: a féltöltet sem megoldás.

Úgyhogy pakold tele!

Hogy csináljam?

Igyekezz a világos és színes ruhákat illetően kiegyenlítetten öltözködni, vedd erre rá családtagjaidat, lakótársaidat is. Így egyikből sem lesz aránytalanul sok, és folyamatosan tisztíthatóak az elhasznált ruhák.

Ha pedig egyedül laksz, érdemes összefognod az egyik szomszédoddal vagy barátoddal – így összességében nagyon sok vizet és energiát meg tudtok majd spórolni.

Ildikó Rossel képe
Ildikó Rossel
7 év

Hát ez valahogy nem is kihívás:) két gyerek mellett általában túltömjük a gépet... szóval akkor most egy erre külön odafigyelő hónap köveztkezik:)