TV

Kihívás

Ezen a héten be sem kapcsolom a tévét (na jó, max. egyszer).

Eredmény

Felfedezem, hogy valójában rengeteg szabadidőm van, új dimenziók nyílnak meg előttem.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Sokkal több időt tudnánk egymásra fordítani, kevésbé lennénk frusztráltak, erősebb lenne a társadalmi összetartás.

Adatok


20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

A TV lenyom

Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy a sokat televíziózó emberek

  • valóságlátása erősen módosul: tízszer ellenségesebbnek és veszélyesebbnek látják a környezetüket, mint azok, akik kevesebbet tévéznek;
  • ezzel összefüggésben a politikai szélsőségekre is fogékonyabbak;
  • több, az életvitelükben negatív szerepet játszó betegségről panaszkodnak;
  • kevésbé tekintik fontosnak, hogy magyarázatot keressenek az élet lényeges kérdéseire;
  • kevésbé hiszik, hogy az életüknek értelme van.

Ráadásul akik napi négy óránál többet néznek tévét, azok társadalmi kapcsolatrendszere kimutathatóan csökken, kevésbé számíthatnak mások támogatására. A sok tévézés ugyanis elvonja a figyelmet és az időt a társas kapcsolatoktól, rossz befolyással van rájuk.

Márpedig egy átlagos felnőtt Magyarországon a statisztikák szerint naponta 4,5 órát tévézik, és még egy fiatal is 3 órát ül a képernyő előtt. Ha nyolc órát alszik, és másik nyolcat dolgozik, két órát eltölt utazással órát, egy órát házimunkával és vásárlással és egy felet higiéniai célokra, akkor bizony már másra nem is marad ideje.

Márpedig az is elgondolkodtató, hogy vajon miket néznek az emberek: legnagyobb arányban valószínűleg nem műveltségi vetélkedőket vagy ismeretterjesztő sorozatokat. Sokkal inkább az emberi természet legsötétebb oldalaira fókuszáló szappanoperákat, vériszamos híradókat.

Na és reklámot: az Európai Bizottság felmérése szerint a TV-ben a reklámtartalom a napi műsoridő 20%-át is elérheti, vagyis minden ötödik perc reklám. A magyar lakosság így élete során átlagosan 2 évet és 3 hónapot tölt reklámok nézésével.

Márpedig a reklámok csak tovább fokozzák a tévénézők egyébként is sanyarú helyzetét azzal, hogy boldogtalanná tesznek. A reklámok ugyanis

  • összekapcsolják a boldogságot a fogyasztással, s ha ezt benyeled, nagyon rosszul fogod magad érezni, ha épp nem fogyaszthatsz;
  • meghatározza, hogy mi a trendi, mi a szép, mi számít elfogadhatónak – ha mindennek nem tudsz megfelelni, akkor szenvedhetsz, nem számít.

A TV megbetegít

Egy sor kellemetlen hozadéka van a sok tévénézésnek. Azok a felnőttek például, akik sokat ülnek a tévékészülék előtt, kevesebbet mozognak és gyakran kísérik evés-ivással a szórakozást. Ezért aztán általában jobban híznak, mint a többiek, amihez még hozzájön, hogy a hosszas ülés egyébként is egészségtelen hatással van a vércukorra és a vérzsír-szintre.

Ennek köszönhető, mint azt spanyol és amerikai kutatók kimutatták, hogy minden egyes óra, amelyet az emberek naponta a televízió előtt töltöttek, 18 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri betegségek és 9 százalékkal a rák kockázatát. Azoknak, akik naponta négy óránál többet töltenek a televízió képernyője előtt, még a korai elhalálozásra is mintegy 50%-kal nagyobb esélyük van.

De ez nem minden. Azoknál a gyerekeknél, akik napi két óránál hosszabb ideig néztek televíziót, kétszer nagyobb volt az asztma kifejlődésének kockázata, mivel a mozgásszegény életmód és a rossz fizikai erőnlét káros hatással lehet a légzőszervek fejlődésére, különösen a légutak sima izmaira.

Emellett a legkülönbözőbb gyermekkori zavarok kialakulásában játszhat közre a sok tévénézés (gyengébb olvasási teljesítmény, rosszabb problémamegoldó képesség, falánkság, rossz testi kondíció). Az erőszakos műsorok pedig csökkentik a gyermekek érzékenységét mások fájdalma és szenvedése iránt, agresszívabbá teszik viselkedésüket, valamint a világgal szembeni félelmeiket és alvászavarokat is okozhat.

A felmérések szerint a fiatalok is sokat ülnek képernyő előtt. A 15-19 évesek 2010-ben naponta mintegy 3 órát töltöttek tévénézéssel, és még másik kettőt internetezéssel. 2000-hez képest ez mintegy 69%-os növekedést jelentett – más szabadidős és társas tevékenységek kárára. Ennek következtében

  • a fiatalok között egyre többen vannak azok, akik az otthonülő, elszigetelt, zárkózott életstílust választják és
  • egyre kevesebben azok, akik a fiatalos, eljáró, a szabadidejüket aktívan eltöltő fiatalok csoportjába tartoznak;
  • egyre kevesebbet sportolnak.

A tévénézés tehát rossz minta. Már csak azért sem érdemes tehát sok tévét néznünk, hogy ezzel rossz példát mutassunk gyerekeinknek, unokáinknak. Hacsak rosszat nem akarunk nekik.

Mit csinálj helyette?

Bármit!

Fedezd fel, hogy ha nem nézel tévét, milyen sok másra jut idő. Olvass, sétálj, találkozz barátokkal. Takaríts ki, írj levelet egy külföldi ismerősnek.

Fedezd fel, milyen az, ha csend van körülötted, és nem karattyol állandóan a tévé.

Sőt, húzd ki az áramból, és ha tudod, vidd is ki a szobából. Nézd meg, mennyivel tágasabb nélküle, s hogy milyen jól mutat a helyén egy nagy csokor virág!

Kondas Valeria képe
Kondas Valeria
6 év

Nincs TV-m ;)

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Őszintén szólva módosítanám a kihívás "díjazását", hiszen ha nem megy a tv, azzal energiát is megtakarít az ember. Amúgy tényleg nem sok értelme van a tv-nek, egy-két csatornát / műsort leszámítva... (gondolok itt a természetvédelemmel foglalkozó, természet és dokumentum csatornákra...) :)

kaczi képe
kaczi
7 év

Egyáltalán nem nézek TV-t.

Sachia képe
Sachia
7 év

Nem szeretek tévét nézni. egyrészt csak unalmas műsorok mennek benne, ami megy az pedig sokkal érdekesebb, ha könyvben olvasod. A híradó tele van rossz hírekkel, ami stresszeli az embert. az ember néha megérdemel egy kis pihenést, nem?

kapmar képe
kapmar
7 év

ezzel összefüggésben a politikai szélsőségekre is fogékonyabbak;

Ezt azért fene nagy ökörségnek tartom.
Az tény, hogy társadalom züllesztő szerepe erőteljes.

zsuzsa0707 képe
zsuzsa0707
7 év

Teljesen kivontam a forgalomból a TV-t. :-)

micimacko