Uzsonna

Kihívás

Egy hétig legalább egy házon kívüli étkezést otthonról vitt uzsonnával helyettesítek minden nap.

Eredmény

Megspórolok akár 5000 forintot is, kevesebb hulladékot termelek, és valóban azt eszem, amit akarok.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Lényegesen kevesebb lenne a pazarlás, szemetelés.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Szükséglet vagy luxus?

A statisztikák szerint az utóbbi évtizedben évről évre többet költöttünk házon kívüli étkezésre és italfogyasztásra: a büfékben, menzákban, vendéglőkben és egyéb vendéglátóhelyeken 2008-ban két és félszer annyi pénzt vertünk el, mint 2000-ben.

Bár a gazdasági válság megállította a tendenciát, 2009-ben ez az összeg még így is átlagosan évi 26 ezer forint volt fejenként – beleszámolva azokat a százezreket is, akik soha nem esznek házon kívül.

Ez önmagában még nem feltétlenül lenne baj, hiszen ilyen módon akár munkahelyeket is teremthetünk, illetve tarthatunk fenn, a házon kívüli étkezéseknek pedig fontos társadalmi funkciója is lehet. Csakhogy a legtöbb esetben igen nagy árat fizetünk érte.

Kiszámoltad már például, hogy mennyibe kerülne egy szendvics, ha magad készítenéd? Vagy az ebéd, ha inkább otthonról vinnéd és nem a menzán vennéd meg? Bizony, már egy hét alatt is egész szép summát takaríthatnál meg, nem is beszélve egy egész évről, vagy egy több fős háztartásról.

Kontroll nélkül

Ráadásul próbálkozhatsz bárhogyan is a tudatos életmóddal, a saját konyhátokon kívül semmilyen ráhatással nem vagy arra, miből és hogyan készülnek az ételek, vagy arra, hogyan szolgálják fel őket.

Néhány gondolat, ami bánthat minket:

  • lehet, hogy otthon már rég nem használsz folpackot a csomagolásra, de ha a büfében veszel egy szendvicset, nagy eséllyel abba lesz becsomagolva;
  • lehet, hogy a boltban már odafigyelsz rá, hogy ne vegyél olyan élelmiszereket, amik tele vannak élelmiszer-adalékanyagokkal, de ne gondold, hogy a büfés is hasonlóan körültekintő;
  • lehet, hogy te magad már óvakodsz a megsérült bevonatú teflonedények használatától, de szempont ez a konyhásoknak is?
  • lehet, hogy számodra fontos, hogy milyen jelölésű tojást vásárolsz a boltban, de szerinted a kifőzdében nem érik be a hármassal?
  • lehet, otthon kerülöd a pazarlást, és odafigyelsz, ne keletkezzen élelmiszer-hulladék, ám ez egy étteremben vagy menzán elkerülhetetlen.

Szárnyát vagy combját?

És vajon mennyire lehetnek egészségesek a gyorsfagyasztott, „helyben sütött”, futószalagról érkező egyenpogácsák és a másnapra betonkeménységűvé szikkadó pékáruk? A végletekig feldolgozott (pl. porított) alapanyagokból készült ételek? Aligha.

Az ilyen termékeknek kalóriatartalma ugyan még van rendesen, ám más beltartalmi értékekkel aligha büszkélkedhetnek (hacsak hozzá nem adták ezeket mesterségesen).

És mit lehet tudni az alapanyagokról? A legtöbb esetben semmit! (Tisztelet a kivételnek.) Nem érdemes belemenni a szóbeszédbe, vagy volt már veled is, hogy egy-két giroszosnál, „kínainál”, lacikonyhánál kételyeid támadtak?

Szegény Duchemin jut eszükbe, aki a filmvászonról ma lelépve alighanem belebolondulna, ha látná, miket eszünk. (Talán le sem merészkedne a vászonról.)

Nem csak mi hízunk, a kuka is

S persze nincs vége: eldobható pohár, eldobható tányér, eldobható evőeszköz, eldobható alátétek, s talán még mindenféle tasak, dobozka is. Egy nagy halom hulladék egy pár kétes értékű fogás kedvéért; csak hogy gyorsan, kényelmesen tudjunk enni.

Ráadásul ha nem volt a legjobb az étel, megy a kukába – nézd csak meg, egy-egy menzán mi mindent küldenek vissza az elégedetlen kuncsaftok.

Le a pazarlással!

Ha tehát spórolni szeretnél mind anyagilag, mind pedig a természeti erőforrások tekintetében, legyél inkább előrelátó, és indulj a napnak uzsonnás vagy ételhordó dobozzal, kulaccsal.

Ha otthonról viszel magaddal ételt, italt, rágcsálnivaló süteményt vagy gyümölcsöt,

  • egy héten akár –már napi egyetlen étkezés helyettesítésével – több ezer forintot is meg tudsz takarítani;
  • tudni fogod, mit eszel-iszol, s hogy az az, amit valóban szeretnél;
  • egy csomó hulladékot is megspórolsz.

Mindehhez nem kell több, mint

Érdemes ezen kívül a hetet előre megtervezni, és ennek megfelelően vásárolni hétvégén a piacon, illetve összeállítani a heti menüsort.

bonnyka képe
bonnyka
6 év

A család reggelizik itthon, majd én, a férjem és a középiskolásunk visz magával tízórait, én és a férjem ebédet, a kicsi pedig az oviba reggelit (reggelire 3 dl rizstejet iszik - allergia miatt -, ennyivel nem bírná ki tízóraiig, ezért viszi a reggelit magával).
A szendvicsbevalót a piacon vásárolom, s.k. hentestől, aki a földjén megtermelt takarmányon tartja a sertéseket, majd ő dolgozza fel (családi vállalkozás), illetve a férjem vajas-dzsemes kenyeret visz tízóraira, a dzsemet én gyártom.

Raczko Tímea képe
Raczko Tímea
6 év

Itthon reggelivel indul a nap, és az ebédet egy héten 4 nap szinte mindig sikerül otthonról vinnünk. A szállításhoz nem kell csomagolóanyag, mert jó minőségű, hosszú életű ételhordóink vannak. A piacon vásárol élelmiszerekből főzök két napra ebédet, így tudom mit eszünk.

kaczi képe
kaczi
7 év

Ezt könnyű bevállalni, mert mi mindig hazait viszünk uzsonnára!

micimacko