Az Ökofitneszről

Mi az Ökofitnesz?

Az Ökofitnesz online közösségi platform. Egyéneknek és csapatoknak egyszerű, játékos és könnyed formában teszi lehetővé életmódjuk boldogabbá és környezetkímélővé tételét.

Mi a cél?

Az Ökofitnesz célja az, hogy a lehető legegyszerűbb és legpraktikusabb formában teremtsen lehetőséget azoknak, akik szeretnének ökológiailag is fittebbek lenni és azoknak is, akik már azok, és szeretnék ebbe barátaikat, ismerőseiket is bevonni.

Az Ökofitnesz tervezésekor és fejlesztésekor az volt a célunk, hogy összekapcsoljuk a fogyasztók életmódjával kapcsolatos tudásunkat és tapasztalatunkat a közösségi portálok erejével és az online játékok sikeres módszertanával. Az Ökofitnesszel olyan helyet szeretnék teremteni az interneten, ahol az emberek érezhetik egyéni jótetteik közösségi erejét, megoszthatják ötleteiket és jól érzik magukat miközben egy fontos célért dolgoznak.

Edzésterv: a játék menete

1. Csatlakozz hozzánk a Facebook felhasználóneveddel és jelszavaddal VAGY regisztrálj!

2. Vállalj kihívásokat!

Jelenleg 75 különféle, könnyebb és nehezebb „kihívás” közül válogathatsz az életmódod megváltoztatásához.

A ’zöld’ kihívások (pl. „felfújom az autóm kerekeit” vagy „ezen a héten tartok egy húsmentes napot”) széndioxid-kibocsátásra, víz- és energiafogyasztásra és ökolábnyomra gyakorolt hatását a Tudatos Vásárlók Egyesülete a vonatkozó hazai és nemzetközi kutatások és felmérések adatai alapján számolta ki.

A ’közösségi’ vagy ’jólléti’ (szándékosan két „L”-lel!) kihívások (pl. „ebben a hónapban minden héten egyszer sportolni fogok” vagy „bemutatkozom egy szomszédomnak, akit még nem ismerek”) szintén tudományos kutatásokon alapulnak. Ezekből kiderül például, hogy a jóllétet, a boldogságot növelik a családdal, barátokkal, közösségi élettel kapcsolatos célok. A sportolás szintén köztudottan kedélyjavító, és csökkenti a depresszió és a szorongás előfordulását. Idegtudományi kutatások pedig kimutatták, hogy az együttműködő, kooperatív magatartás aktiválja az agy jutalmazáshoz kapcsolódó részeit, vagyis arra vagyunk programozva, hogy élvezzük egymás segítését. Azok, akik aktív szerepet vállalnak a közösségeikben, magasabb jóllétről számolnak be, mint akik nem.

Egy-egy kihívás teljesítésére meghatározott időd van (ez egy héttől 30 napig terjedhet). Félidőben és a kihívás lejárta előtt emailen értesítünk (ha ezt kérted a profil beállításodban), de a fennmaradó időt a futó kihívásiad listájában is bármikor ellenőrizheted.

Bizonyos kihívások nem ismételhetők, mások igen. Van olyan is, amit csak néhányszor lehet ismételni, másokat csak bizonyos idő eltelte után (pl. nincs értelme hetente megtisztítani a hűtőd hátulját, mert ennyi idő alatt nem koszolódik be).

3. Teljesítsd!

Itt jön a lényeg. Ez nem csak játék: igazából csináld is meg, amit bevállaltál!

4.  Nézd meg az eredményeket!

A kihívások teljesítésével az Ökofitnesz számon tartja, hogy azzal mennyi szén-dioxid kibocsátását, vagy víz illetve elektromos áram fogyasztását előzted meg. Az eredményeket nemcsak az egyéni résztvevők szintjén, hanem a csapatok és a teljes Ökofitnesz közösség szintjén is méri a program.

5.  Versenyezz!

Minden vállalás teljesítéséért pontokat is kapsz. (A pontszámokat megtalálod a kihívások oldalán.)
Sőt, pontot ér az is, ha

Csapatot szervezhetsz a haverjaiddal, kollégáiddal, osztályoddal vagy bárki mással. Versenyezzetek a másik osztállyal, emelettel vagy céggel!
Szervezhetsz nyílt vagy zárt csapatot. Utóbbiban csak azok vehetnek részt, akit csapatvezetőként jóváhagysz.
Vagy nézz körül, hogy milyen csapatok vannak, és csatlakozz! Ha kitöltöd a városodat a profilod szerkesztése lapon, akkor ezzel automatikusan csatlakozol a városod csapatához.

Az egyéni és csapat bajnokok listáján csekkolhatod, hogy hogy állsz/álltok.

6. Oszd meg!

Facebook posztokkal (és hamarosan az iwiw-en is) automatikusan és könnyen megmutathatod barátaidnak és ismerőseidnek, hogy mi mindent teljesítettél, sőt, továbbíthatod is a nekik szóló kihívásokat.

Kommentben mondd el a kihívással kapcsolatos tapasztalataidat, ötleteidet. A leghasznosabb kommentekért plusz pontokat adunk.

7. Váltsd be!

A legjobbak kupákat kapnak, amelyeket ajándékokra (pl. közösségi programokra) válthatnak be.

A kupák:

 • főkapcsoló: ha 60 pontnyi energia kihívást teljesítettél
 • vízmentő: ha 60 pontnyi víz kihívást teljesítettél
 • kukakirály: ha 60 pontnyi hulladék kihívást teljesítettél
 • konyhatündér: ha 60 pontnyi étkezés kihívást teljesítettél
 • lábbusz: ha 60 pontnyi közlekedés kihívást teljesítettél
 • kalkulátor: ha 60 pontnyi pénzügy kihívást teljesítettél
 • konnektor: ha 60 pontnyi közösségi kihívást teljesítettél
 • kapitány: ha saját csapatot indítottál
 • favorit: ha legalább 3 csapatnak vagy tagja
 • nagykövet: ha legalább 5 meghívót küldtél
 • kommentátor: ha legalább 2, pluszpontot érő hozzászólást tettél

A kupákat ajándékokra válthatod be.

8.  Ez már mind megvolt?

Ha a kihívások neked nem kihívások, mert ezt már mind amúgy is csinálod, akkor, vaó, igazi úttörő vagy. Úgy tehetsz az ügyért, hogy minél több ismerősödet vonod be a „játékba”. Hívd meg őket, továbbítsd a nekik szóló kihívásokat.

Fair play: játékszabályok

 • Az Ökofitneszben való regisztráció és részvétel nyitott és ingyenes bárki számára.
 • Bárki alakíthat csapatot vagy vehet részt mások által létrehozott nyílt csapatokban. A csapatból ki is szállhatsz, az ezután szerzett pontjaid már nem számítanak be a csapat pontszámába. Természetesen csapat nélkül, egyedül is részt vehetsz az edzésben.
 • Lelkiismeret-furdalás nélkül: az is szuper, ha csak körülnézel az oldalon és pár új infót szedsz össze a zöld életmódról. Tudjuk, hogy sok kihívás nem mindenki számára megvalósítható. De minden kis jótett számít.
 • Csak olyan kihívást vállalj be, amit valóban meg tudsz valósítani, és amik tényleges változást jelentenek az életedben. Lesznek olyanok, amiket már eleve csinálsz. Ha ez a helyzet, akkor válassz más kihívást, vagy gyúrj máshogy: toborozz új résztvevőket, vidd hírét az Ökofitnesznek, adj tippeket kommentben vagy javasolj új kihívásokat.
 • Bizalom: az egyéni és közösségi eredmények csak akkor lesznek pontosak és megbízhatóak, ha tényleg megvalósítjuk, amit bevállaltunk. Természetesen ezt sehogy nem fogjuk (és nem is szeretnénk) ellenőrizni. Ha mégsem sikerült teljesítened, nem baj, mondd le a kihívást, és próbálj ki valami mást!
 • Mivel senki sem tudja egyszerre az egész életmódját megváltoztatni, kis lépésenként érdemes haladni, így egyszerre max. 5 kihívást tudsz bevállalni. A futó kihívásaidat csak azok lejárta után tudod teljesítettre állítani.

Kik vagyunk?

Az Ökofitneszt a Tudatos Vásárlók Egyesülete működteti.

A szoftverfejlesztést a Farm végezte, a kommunikációban és a dizájn elkészítésében az ACG működött közre. A kihívások környezetvédelmi hatásának kiszámítását az ökokalkulátorok szakértője, a belga Ecolife készítette.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A projekt időtartama: 2010.01.01-2010.12.31
Közreműködő Szervezet: Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság, 1134 Budapest, Váci út 45.
Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Segíts!

Terjeszd! Mondanunk sem kell: a legnagyobb segítség, ha továbbadod, hogy van ilyen, bevonod a haverjaidat, kollegáidat, nagynénidet. Csak így tud terjedni, mert reklámra bizony nagyon kevés pénzünk van.

Mondd meg! A program jelenleg teszt-verzióban fut – a Tudatos Vásárlók Egyesülete örömmel fogadja a visszajelzéseket, hibajelzéseket és fejlesztési javaslatokat a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu email címen. Keresd Ujhelyi Katát. Minden véleményt és javaslatot felhasználunk a fejlesztéshez!

Támogass! Ha tetszik az egész, segíts, hogy tudjuk fejleszteni!

micimacko