ÖkoKörök

Aktuális

 

Következő csoportvezető képzés budapestieknek és Pest megyeieknek:

Időpont: 2012.február 24-26 (péntek délutántól vasárnap délutánig). A képzés alatt étkezést biztosítunk. A helyszín Budapeset belvárosában lesz, a pontos helyszínről a résztvevőket időben értesítjük.

A képzés ingyenes.

A csoportlétszám korlátozott: 15 fő. A regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik.

Jelentkezési határidő: 2012. február 16 (csütörtök)

Jelentkezni lehet a noemi [kukac] tve.hu címen. Kérjük írjátok meg, hogy melyik településen tartanátok ÖkoKört, illetve budapesti helyszín esetében nagyjából melyik kerületben, városrészben (akár több helyszín is megjelölhető).

A frissen végzett csoportvezetőknek a TVE segít a tagtoborzásban, és már most tavasszal kipróbálhatják magukat.


Aki csoporttagnak jelentkezne:

A csoportok várható indulása: 2012.március 1.

Csoportok száma: 15 (5-12 fős csoportok)

Jelentkezési határidő: 2012. február 22. (szerda)

Jelentkezni lehet a noemi [kukac] tve.hu címen. A regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik. Kérjük írjátok meg, hogy melyik településen szeretnétek ÖkoKörben résztvenni, Budapest esetében melyik kerületben, városrészben (akár több helyszín is megjelölhető). A TVE igyekszik figyelembe venni jelentkezők helyszínigényét, de nem tudja garantálni, hogy mindenkinek a számára legideálisabb helyen és időben indulnak csoportok, ezért ebben egy kis rugalmasságot kérünk.

Info: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tavaszi-haztartaszoldites-okokorben

Hamarosan indul a képzés vidékiek számára is!

 

Ökokörök, mi az?

Az ÖkoKörök egy globális kezdeményezés része: a program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nevű nemzetközi civil szervezet dolgozta ki és koordinálja világszerte 1990 óta. Mindmáig több mint húsz országban vezették be és  fejlesztették tovább a skandináv államoktól az Egyesült Államokon, vagy épp Fehér-Oroszországon át Vietnámig bezárólag. A program eddig több milliónyi embert mozgatott meg és indított el a változás útján.

A kezdeményezés célja a háztartások „zöldítése": a háztartások fenntarthatóbbá tétele környezeti terheik csökkentésével, illetve társadalmi részvételük és tudatosságuk fejlesztésével, gyakorlati segítségnyújtással. A hagyományos információs kampányokkal szemben a program a háztartások tagjainak szemlélet- és magatartásváltoztatására épít, amit hosszú távú és intenzív személyes kapcsolattartáson keresztül ér el.

A programba bekapcsolódó résztvevők egyszerű módokon tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, a változás eredményét (és egyúttal az egyéni cselekvés erejét) pedig közvetlenül tapasztalhatják meg. A nemzetközi tapasztalatok szerint a részvevők a program végére átlagosan 43%-al kevesebb hulladékot dobtak a kukába, 12%-kal csökkentették energiafogyasztásukat és 21%-kal kevesebb vizet használtak.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Az ÖkoKörök a gyakorlatban kis munkacsoportokat, vagy ha úgy tetszik, „tanulóköröket" jelent. Lényege a kiscsoportos, nem utolsó sorban másoktól való, személyes élményeken keresztüli tanulás. Egy-egy kör öt-tíz résztvevőből áll, akik két-három hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző zöld fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be. A résztvevők minden találkozón megbeszélik és együtt eldöntik, hogy mik azok az akciók, lépések, amiket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani, és erre milyen lehetőségeket látnak, ismernek. Ebben felkészített csoportvezetők, egy munkafüzet, nem utolsó sorban az Ökofitnesz ÖkoKörök számára fenntartott része segítik őket. (Bővebben ld. alább!)

Ki áll a program mögött?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2010-ben kezdte el a módszertan hazai kipróbálását és adaptálását a Közép-Magyarországi Operatív Program támogatásával, a GAP munkatársainak aktív közreműködésével. Az adaptáció során négy budapesti csoport bevonásával készült el a magyar nyelvű munkaanyag, amit az év második felében tizenként ökokör tesztelt Budapesten, Gyálon és Vecsésen. A program a tesztcsoportok munkájának lezárultával és tapasztalatainak kiértékelését követően 2011. februárjában mutatkozott be nyilvánosan a nagyközönség előtt - egyelőre Budapesten és Pest megyében.

Támogatási információk

Az ÖkoKörök program a TVE KMOP-3.3.4/A-2009-0008 kódszámú, "A fogyasztók támogatása és motiválása a fenntarthatóbb életmódért" c. pályázati projektjének keretén belül, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával indult el 2009.12.01. és 2011.07.31. között.
Kedvezményezett: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete (levelezési cím: 1027 Budapest, Bem rkp. 30. www.tve.hu)
Közreműködő Szervezet: Pro Régió Kht. (1146 Budapest, Hermina út 17.)
Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

 

A folytatást a Közép-Magyarországi Régióban a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/2101-3/2011 jelű Zöld forrás pályázata teszi lehetővé.

 

Az ÖkoKörökről bővebben

Az ÖkoKörök tíz alapelve
Mire számítsanak az ÖkoKörök résztvevői?
Kérdések, válaszok
Jelentkezés, érdeklődés

ÖkoKör-tagoknak

Klikk ide, ha már tag vagy!